Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken sämre - men fortfarande bäst i länet

GÄSTRIKLAND Sandviken har blivit en rejält mycket sämre skolkommun jämfört med förra året. I lärarförbundets ranking har man fallit från plats 7 till 43 i Sverige. Men man är fortfarande bäst i Gästrikland.

Annons
Förra året tog Sandviken ett glädjeskutt på lärarförbundets ranking av Sveriges kommuner, från en femtondeplats 2003 till en finfin sjundeplats.
- Det här visar att lärarna gör ett fantastiskt jobb. Att vi gör bra ifrån oss, är uppmärksamma på vad som händer i kommunen. Men vi har inte lön därefter, sa lärarförbundets ordförande Madelene Järpenstråle då.

Redan då oroade hon sig för vad de pågående nedskärningarna, som resulterat i minskad lärartäthet, skulle leda till.
- Det innebär större grupper, sämre resultat, sämre kvalitet. Och det har vi påpekat för arbetsgivaren. Att det är synd att det ska behöva bli sämre när det fungerar så här bra, sa hon.
Och hon fick rätt. I år dyker Sandviken ner till en 43:e plats.
- Det beror på att man dragit ner på personal, säger Margit Lind på lärarförbundet.

Gävle kommun tappar också och faller från plats 80 till föga smickrande 105 bland landets 290 kommuner.
- Det är naturligtvis tråkigt. Men jag är inte förvånad. Det känner vi som arbetar fackligt att det är mycket som är tungt just nu. Allt från löner till arbetsmiljö, säger Anci Rehn, lärarförbundet i Gävle.

Bland de tolv faktorer som ligger till grund för resultatet är det höga sjuktal bland lärarna som drar ner Gävles resultat. Där är man bland de sämre i Sverige och hamnar på plats 250.
Ockelbo är allra sämst i landet när det gäller att få sina elever att gå vidare till högskolan och man har landets tredje sämsta resultat när det gäller lärarlöner.
Däremot är man bäst i Gästrikland på att få sina elever att avsluta sina gymnasiestudier. Där kommer Ockelbo på en 13 plats.
Totalt hamnar Ockelbo på plats 73, en klar försämring jämfört med plats 38 förra året.

Hofors tappar 20 placeringar från plats 34 till plats 54.
- Men jag har inte hunnit titta på vad det är vi tappat på, säger Eva-Marie Bodin på lärarförbundet i Hofors.
Hofors starka kort är relationen mellan kommun och fack under avtalsförhandlingar, Där hamnar man på en 28 plats. Andelen utbildade lärare drar också upp betyget. Där placerar man sig på plats 29.

Älvkarleby har avancerat 88 platser, från 246 förra året till plats 158 i år.
- Vi ligger gansk bra till när det gäller resurser och utbildade lärare, säger Hana Larsson, Lärarförbundet i Älvkarleby.

Magnus Lundquist
026-15 96 24
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons