Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken satsar på Superettan

/
  • Jobbar mot nya högre mål gör SAIK och SIF inom fotbollen. Eje Högberg, ledare, Erik Steen, Marcus Ahlmén och Kenth-Olof Eriksson hoppas på framgångsrika fotbollssäsonger. Foto: jörgen Larsson

SANDVIKEN Planerna på ett samarbete mellan Sandvikens AIK och Sandvikens IF inom fotbollen har funnits i många år. Några gånger har det varit nära, men det är först nu som planerna blivit verklighet.

Annons
- Ja, äntligen har det blivit gjort, säger Eje Högberg och Kent-Olof Eriksson, två av fem personer i samarbetskommittén.
De tre övriga är Anders Johanesson, Christer Olofsson och Peter Svensson.
Samarbetet omfattar verksamheten inom senior, junior och P 15. Det betyder att P 14 och övrig ungdomsfotboll bedrivs inom respektive förening.

- Meningen var att laget i division V också skulle heta SAIK/SIF, men fotbollsförbundet har stoppat det, säger Eje Högberg. Därför får laget heta SIF II och samtidigt har det möjlighet att avancera i seriesystemet. Det betyder att alla spelare i SIF II också är registrerade för SIF.
Redan nu kan det konstateras att SAIK de första månaderna har blivit en vinnare. Laget har fått ta hand om en handfull spelare som ännu inte riktigt platsar i SIF:s A-lagstrupp.
- Det är bättre att grabbarna får spela division III-fotboll med SAIK än att harva i något reservlag, säger Kent-Olof.
Både Eje och Kent-Olof känner redan nu att beslutet är rätt. Samarbetet gör det lättare att lotsa de unga spelarna till rätt nivå.

Tidigare har fotbollen i Sandviken varit för resultatfixerad, menar de två. En lovande spelare skulle utnyttjas till bristningsgränsen och fick inte en chans att utvecklas.
- En stor fördel med våra planer är att en spelare i något av våra juniorlag mellan matcherna ska ha tre träningspass, säger Kent-Olof Eriksson. Det är på träningarna som han kan utvecklas till en bättre fotbollsspelare.
Enligt duon är det också viktigt att höja kvalitén på träningarna och att få fram jämnare kullar.
- Det här ger jämnare juniorkullar och de får hela tiden bra motstånd i femman och sexan, säger Kenth-Olof. Talanger har alltid funnits i Sandviken och nu ska vi ta hand om dem.

1961 ramlade SIF ur Allsvenskan. Trots fyra kval och några direkta topplatser har laget aldrig lyckats återvända.
- Nu ska vi göra ett allvarligt försök att få fram Sandviken i rampljuset igen, säger Eje och Kenth-Olof. Vi har förutsättningar att få ett bra lag för Superettan. Konstgräset som snart blir verklighet kommer att betyda mycket för oss.
Nu finns också planer på ett lokalt fotbollsgymnasium i Sandviken. Det betyder att ungdomar från hela västra Gästrikland får chansen att utvecklas som spelare.

Att SAIK och SIF arbetar tillsammans har mött motstånd från vissa äldre medlemmar i bägge klubbarna.
- Men de flesta har ett positivt tänkande, säger Eje och Kenth-Olof. Fotbollen rider på en medgångsvåg och det ska vi utnyttja.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons