Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens bidrag till Drömfabriken halveras

Snittkostnaden i Sverige: 190 000 kronor per person.

Men i Sandviken kan den som vinner kommunens upphandling av daglig verksamhet för funktionshindrade endast räkna med 30 000 kronor.

– Skamligt! säger Elisabet Lindelöf i Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB.

Annons

Det är i dag sista dag att anmäla intresse för att vara med och buda i kommunens upphandling av daglig verksamhet för 10–15 funktionshindrade.

Som GD berättat ska kommunens utgående avtal med Drömfabriken ersättas genom en upphandling.

I underlaget står det att verksamheten ska vara inriktad på musik, konst och skapande, och bedrivas 49 veckor om året i lokaler som är fullt anpassade för målgruppen.

Avtalstiden är på tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Av de intresseanmälningar som kommit in när den här dagen är slut ska kommunen enligt lag välja ut max fem leverantörer som sedan får lämna anbud.

Men kommunen tar inte emot kostnadsförslag på över 450 000 kronor per år. Fördelat på 15 deltagare blir det 30 000 kronor per person.

Förra året låg motsvarande siffra på riksnivå på i snitt närmare 191 000 kronor per person, uppger Socialstyrelsen.

Elisabet Lindelöf är en av dem som är upprörd över att kommunen nu så gott som halverar det bidrag som Drömfabriken tidigare fått.

– Föreningen FUB blir illa berörd av att kommunen tar så lätt på den dagliga verksamheten. Jag undrar var i den egna förvaltningen som kommunen kan få daglig verksamhet som uppfyller lagens krav på god kvalitet för 30 000 kronor, säger hon.

Även Bo Larsson, verksamhetsansvarig på Drömfabriken, anser att budet är skamligt lågt.

– Vi kommer aldrig att klara av att driva samma verksamhet som i dag med ett halverat bidrag, säger han.

Men enligt Patrik Häljeryd, S, ordförande i handikappomsorgsnämnden, står budet fast. 450 000 kronor är den summa pengar som det enligt förvaltningen skulle kosta att integrera 15 personer i kommunens egen dagliga verksamhet.

Summan motsvarar kostnaden för att anställa en person extra.

– Tyvärr måste vi se till den ekonomiska verklighet vi befinner oss i. Vi lever med ett stort underskott som vi försöker komma till rätta med, säger Patrik Häljeryd.

Han tycker att det är fel att göra jämförelser med snittkostnaden på riksnivå.

– Olika människor har olika behov. Vi har ändå bedömt att det här är en grupp som inte har så resurskrävande funktionshinder, säger Patrik Häljeryd.

Mer läsning

Annons