Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks vinst högre än väntat

Annons

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 3 667 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3 073 miljoner kronor motsvarande period 2011.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 3 459 miljoner kronor. Omsättningen steg till 25 939 miljoner kronor, från 23 421 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången ökade till 26 190 miljoner kronor, från 25 361 miljoner kronor.

– Det här var ännu ett bra resultat, det är vi nöjda med, säger Sandviks ekonomichef Ola Salmén.

De sparåtgärder som togs i höstas har enligt Salmén fått effekt på resultatet snabbare än vad han och övriga ledningen räknat med.

Flera siffror i resultaträkningen visar på rekordnivåer och särskilt mycket av någon efterfrågekris har inte påverkat siffrorna – ännu.

– Men osäkerheten har totalt sett ökat under kvartalet, och vi iakttar stor försiktighet.

TT: Vad innebär det?
– Vi blir försiktigare med att dra på oss kostnader, säger Salmén.

Han är heller inte nöjd med hur mycket pengar som är bundna i verksamheten, bland annat lagren ska ner.
– Men det är mer ett långsiktigt arbete, säger Salmén.

"För flertalet av Sandviks kundsegment var det en god efterfrågan även under årets andra kvartal", skriver vd Olof Faxander i delårsrapporten.

Men även om efterfrågan generellt var hög varierade den mellan de olika marknaderna, enligt Sandvikchefen.

"Efterfrågan i Europa försvagades något medan den var fortsatt stark i Nord- och Sydamerika. Det var även en stark efterfrågan från Asien, om än med stora skillnader mellan de olika segmenten", skriver han.

Bäst har det gått för affärsområdena Sandvik Mining och Sandvik Machining Solutions. För övriga områden har marknadsförhållandena varit mer utmanande, enligt Faxander.

"Under kvartalet blev de makroekonomiska förhållandena allt mer osäkra, i synnerhet i Europa. Vi iakttar därför extra stor försiktighet när vi nu går in i det säsongsmässigt svagare tredje kvartalet", skriver han.

TT

Mer läsning

Annons