Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satellit håller koll på skogen

/
  • Fredrik Sätter på Skogsvårdsstyrelsen kommer de närmaste veckorna att skicka brev till skogsägarna i Järbo socken. Efter satellitinventering har det konstaterats att 500 av 8 000 hektar har för mycket lövsly. Foto: Lasse Halvarsson

SANDVIKEN Skogsröjning med hjälp av satellit. Ja, det har blivit verklighet. Skogsvårdsstyrelsen i Gästrikland har satsat på det unika projektet och det första området som inventerats är Järbo socken.

Annons
- Det är inte så märkvärdigt som det låter, säger Fredrik Sätter på Skogsvårdsstyrelsen. För att fotografera hela Gästrikland behövs två fotografier och sedan klipps de aktuella området ut och förstoras upp. Satelliten finns i en bana på ungefär 80 mils höjd.
Metoden kan än så länge endast användas där det finns lövsly. Löven skiftar färg och det ger underlaget till de områden som behövs gallras.
Att Järbo blir först har sin naturliga förklaring. Den mesta skogen i det området är privatägt. På 8000 hektar finns det ungefär 500 hektar lövsly som är i stort behov av gallring.

- Röjningarna är eftersatta. Det handlar om ungskog som inte ger ägaren några inkomster utan enbart utgifter. Är det besvärliga områden kan kostnaderna ligga upp emot 3 000 kronor per hektar, säger också Fredrik Sätter
Uppskattningsvis är ungefär tolv procent av den svenska skogen i behov av röjning. Det gäller hela beståndet med löv- och barrträd.
- Det är för mycket när vi talar om den produktiva skogen
Skogsägarna i Järbo socken, det rör sig om ungefär 140 personer, kommer under vårvintern att få ett brev av Skogsvårdsstyrelsen.
Men sedan är det upp till varje skogsägare om han vill röja eller inte.

- Det dröjer väl 30 år innan skogen växt till sig så pass mycket att den börjar ge avkastning, säger Fredrik Sätter. Med effektiv röjning blir skogen mer värdefull i en framtid.

Meningen är att Skogsvårdsstyrelsen ska fortsätta med det här projektet ett kommande år.
- Kostnaden per hektar blir inte speciellt hög. Vi klarar av att inventera en yta av närmare 20 000 hektar på en vecka.
I Norrland gjordes den första satellitröjningen 1999. Försöket slog så pass väl ut att flera distrikt blivit intresserade.
- Tiden när lövslyn besprutades är borta, säger Fredrik Sätter. Den försvann för 20 år sedan och lär inte komma tillbaka igen.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons