Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkning förstör golfbanan i Högbo

/
  • Trots skyltarna om att det inte är tillåtet att avvika från skoterleden struntar vissa förare i detta.
  • Högbo golfklubbs chef Carl Sandegård har viss förståelse för att folk blir sugna att åka utanför skoterleden.   – Men det kan bli stora skador, säger han.
  • Skoterleden i Högbo är tydligt skyltad.

I Sandviken har man problem med buskörning i skoterlederna. Trots skyltar om förbud mot att avvika från leden kör somliga skoterförare kors och tvärs över golfklubbens mark.
– Golfbanans green och ranch blir förstörda när vissa skoterförare inte tar hänsyn till skyltar, säger Andreas Pihl, ordförande i Sandvikens skoterklubb.

Annons

Läs mer: Tidig spårpremiär i Högbo

Trots skyltar med texten "Avvik ej från leden" har man i Sandviken problem med buskörning i skoterlederna. Skoterförare struntar i skyltarna som står uppställda på Högbo golfklubbs mark.

Han och resten av styrelsen i Sandvikens skoterklubb vädjar nu till sina medlemmar att ta hänsyn och påpekar på sin Facebooksida att golfklubben varit schysst som låtit skoterklubben använda marken på vintrarna.

När förare kör på golfbanor eller på skogsägares odlade mark uppstår problem när snön smälter.

– Spåren från skotern fryser till och det ligger kvar långt in på våren. Det är inte bra för golfklubben som kanske vill komma i gång med sina banor tidigt på säsongen. Annars är ju leden bra även för Högbo eftersom det blir en knutpunkt för skotersällskap som fikar på plats, säger Andreas Pihl.

"Förmodligen kommer leden att försvinna där nu igenom att golfklubben har tröttnat på att deras green/ranch blir sönderkörd" skriver styrelsen på klubbens Facebook.

Läs även: Skoter-TV: Vi hittade snö och smygstartar säsongen i skidbacken

– Det har varit mycket diskussioner om det där förr om åren, att golfklubben inte vill att vi använder den när det blir buskörning. Men i år har jag inte hört något från klubben, säger Andreas Pihl.

Skoterklubben i Sandviken har 500 medlemmar, även skoteråkare från andra orter går med för att kunna köra på lederna runt Sandviken.

– Min gissning är att det är åkare som inte är medlemmar i klubben som missköter sig och avviker från lederna, majoriteten av skoterförarna sköter sig. Det är trist att 98 procent är exemplariska, och så är det två procent som förstör för alla. Som skoterförare har man svårt som det är att bli accepterad. Det är många som är motsträviga mot motorsport över huvudtaget, säger Andreas Pihl.

Carl Sandegård, chef på Högbo Golfklubb, medger att buskörningarna kan vara ett problem. Men han har samtidigt viss förståelse för att vissa inte vill hålla sig till lederna.

– Det är väl lite buckligt och uppkört i skoterleden, så det kanske inte är så kul att köra där. Det är nog ganska lockande att köra i full fart på en öppen yta om man vet att det inte är något i vägen, säger han. Men vi har tydliga förbudsskyltar på vårt område och skoterleden är noggrant utmärkt. Det går inte direkt att missa skyltarna.

Läs mer: Här är en sport som vaknar till liv tack vare snön

Hur stora skadorna på golfbanorna blir beror mycket på vädret. Om det är tjäle i jorden och mycket snö skyddar det underlaget mer.

– Men om man kommer ner till gräset och river upp kan det bli stora skador, säger Carl Sandegård.

De ytor som golfklubben är mest rädd om hägnas in under vintertid. Men de stora greenerna och fairway-området är svårare att skydda.

I fjol var problemet inte så stort. Snön kom sent och det gick att spela golf ända in i december. På grund av snöbristen förekom inte så mycket skoteråkning över huvudtaget.

– Så det kanske finns ett uppdämt behov nu, menar Carl Sandegård.

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons