Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle varit tuffare

/

Miljöchefen Tommy Stenergard gjorde fel när han ”bara” hotade att polisanmäla de som städat Sätrabadet.

– Han är skyldig att göra en polisanmälan direkt vid misstanke om miljöbrott, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

Annons

Tomas Balkefors använde sitt företag till att städa Sätrabadet efter flera års förfall. Gammal vass lades i en hög vid stranden. En utbänd båt drogs upp på land.

Miljöchefen Tommy Stenergard var på platsen i ett annat ärende när han fick se högarna och båten på land. Då skickade han ett brev till Tomas Balkefors och hotade med att göra en polisanmälan om inte högarna och båten var borta till den 18 juli.

Tommy Stenergard begick då ett fel, enligt åklagarkammaren i Östersund. Men inte för att han varit för hård mot de som gjorde i ordning Sätrabadet på eget bevåg.

Tvärtom kan han ha varit för överseende när han gav dem chansen att städa upp först innan han gjorde en polisanmälan.

– Han är skyldig att göra en polisanmälan direkt om han misstänker miljöbrott. Och det oavsett om det senare visar sig att ett brott blivit begånget eller inte, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

Han bekräftar uppgifterna om att all verksamhet i vatten först måste anmälas till länsstyrelsen.

– Man ska ha tillstånd för vattenverksamhet. I varje fall ska man först göra en anmälan till länsstyrelsen som sedan får avgöra om det krävs ett tillstånd eller inte.

När Christer Jarlås får beskrivet vad som gjorts vid Sätrabadet säger han att det låter som något som går under brottsrubriceringen Otillåten miljöverksamhet.

– Brottet kan ge böter eller fängelse upp till två år. För det mesta blir det bara böter.

Enligt honom är det här den vanligaste formen av överträdelse mot miljöbalken.

– Det är många som muddrar i vattnet och bygger pirar utan att vara medvetna om att det krävs ett tillstånd eller åtminstone en anmälan.

Mer läsning

Annons