Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart mat bättre för elever - och miljön

/
  • I går serverades det smart ekologisk mat i Sandvikens alla skolor. Lågstadieelveerna på Jernvallsskolan tog för sig av broccolipaj med skinka och couscouspytt. Foto: Nick Blackmon
  • Gabriella Yamal är nio år och går i trean. Hon tyckte inte att maten var så god.
  • Andreas Persson, nio år, visar att han tagit både broccolipaj och couscouspytt på sin tallrik.

SANDVIKEN Smart mat serverades i Sandvikens alla skolor på torsdagen. Mindre smart var det kanske att informationen om satsningen på ekologisk mat inte hade nått lärare och elever, i alla fall inte på Jernvallsskolan.

Annons
Broccolipaj med skinka, vegetarisk couscouspytt, pastasallad och ett extrafint salladsbord mötte lågstadieeleverna på Jernvallsskolan vid gårdagens lunch. Det var första tillfället av fyra under våren som alla barn i kommunen får smart mat, det vill säga mer ekologisk mat.
- Det här är ett sätt att nå målet att ha 15 procent ekologiska produkter i skolmaten år 2010, säger kommunens kostchef Maria Eriksson.

Ambitionen är att andelen ekologiska livsmedel hela tiden ska öka. Till exempel har man tittat på ketchup, havregryn och pasta, men inget är bestämt, enligt Maria Eriksson. I dag är all mjölk som serveras ekologisk.
All mat upphandlas offentligt vilket gör det svårt att handla närproducerade varor. Sandviken köper sin potatis och sina morötter från Valbo. Det är närproducerat men inte ekologiskt. När det gäller morötter och vitkål finns det helt enkelt inte tillräckliga mängder ekologiskt odlat hela året.
På Jernvallskolan visste inte lärarna på lågstadiet om att det serverades smart mat.
- Det är lite tråkigt. Vi visste ingenting, säger Helen Kingdahl där hon sitter med sina elever och äter lunch. Då hade vi kunnat prata med barnen innan.

Hon berättar att när det är olika typer av temaveckor får de alltid information i förväg.
Det hade de velat ha nu också.
- Lite märkligt, tycker Maria Eriksson om kritiken. Vi har skickat ut material till alla skolor och till köken. Alla rektorer har fått information.
- Men nu har vi lärt oss till nästa gång, säger hon.

Mer läsning

Annons