Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag drabbar funktionshindrade

Dagverksamheten för äldre utvecklingsstörda läggs ner om handikappomsorgens sparförslag accepteras av nämnden.

Annons

Handikappomsorgen har som GD tidigare skrivit stora kostnader för övertalig personal och ett 60-tal personliga assistenter har varslats. Utöver det krävs besparingar på 1,2 miljoner kronor i verksamheten.

Socialchefen Peter Olofsson har lagt fem förslag till möjliga besparingar och det berör verksamheter som inte är lagstadgade.

– Vi har ett uppdrag som innebär att vi ligger på rätt sida lagen, säger han.

Det innebär att den dagliga verksamheten kan tas bort för äldre utvecklingsstörda. En verksamhet där en knapp handfull personer varje vardag har kunnat träffas på Vallbacken under några timmar.

Inför nämndens beslut om besparingarna har Peter Olofson presenterat konsekvenser för olika förslag som indragning av tjänsten som handikappkonsulent.

Konsulenten är en resurs för hela förvaltningen och samordnar fritidsutbudet och är en resurs för olika projekt.

Fritidsverksamheten ska reduceras och bara rikta sig till boende i gruppbostad eller bostad med särskild service. Delar av handikappkonsulentens uppgifter som information får i fortsättningen skötas av andra tjänstemän.

Att kommunen inte har samma resurser för fritidsverksamhet tror Peter Olofsson kan ge ökat utrymme för olika föreningar att gå in aktivt. Men även kultur- och fritidsförvaltningen som ska vända sig till alla boende i kommunen har ett ansvar för de funktionshindrade.

Peter Olofsson vill även spara in en tjänst av de fyra rekryterare som finns. Deras arbete består av att lösa akuta bemanningsbehov inom förvaltningen. Samtidigt pågår en utredning om en central personalrekrytering som kan bli både billigare och effektivare.

Totalt har Peter Olofsson lagt sparförslag på drygt en miljon, men ännu återstår sparkrav på drygt 200 000 kronor att lösa.

Mer läsning

Annons