Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora besparingar krävs inom skolan

Gårdagens sammanträde i kunskapsnämnden handlade i stort sett bara om ekonomi. Förra årets prognoser låg långt från resultatet och nu måste stora besparingar göras.
Nu har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram konkreta åtgärder för vad som ska göras åt det stora underskottet.

Annons

Under gårdagens sammanträde i kunskapsnämnden beslutades att den ekonomiska uppföljningen måste bli bättre. GD har tidigare berättat om att prognosen, som gjordes i höstas, inte överensstämde med verkligheten. Stora avvikelser upptäcktes som nu måste åtgärdas och det är framförallt gymnasieskolan som visar negativa siffror.

– Nu har gymnasieskolan ett besparingskrav på 9,5 miljoner för 2012. Vi måste anpassa oss efter elevantal och ha en lärartäthet som ligger i nivå med jämförbara kommuner, säger Ann-Catrin Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.

Skolformscheferna har fått i uppdrag att prata med alla rektorer som har underskott och titta på varför och vad man ska göra åt det. Det ska sedan redovisas för nämnden i april.

Även grundskolan saknar pengar. Under innevarande år måste 6,5 miljoner kronor hittas för att kunna behålla nuvarande lärartäthet. Förvaltningen ska nu komma med besparingsförslag även för grundskolan. Men till skillnad från gymnasieskolan, där det kan bli aktuellt med uppsägningar, har nämnden sagt ifrån på den punkten när det gäller grundskolan. Därmed ska inga grundskolelärare förlora sina tjänster.

Det var först i januari i år som kunskapsnämnden fick vetskap om 2011 års stora underskott, som uppgår till 12,4 miljoner kronor. Inga signaler hade kommit nämnden till kännedom om det krisartade läget. Hur det har kunnat undgå nämnden ska nu utredas.

– Vi måste utreda det här. Hur kunde vi inte se att underskottet blev så stort, för det har vi faktiskt inte sett. Vi måste skärpa rutiner och se hur vi kan bli mer precisa i våra prognoser.

Förskola, vuxenutbildning, särskolan och administration presenterar däremot överskott för 2011. Sammanlagt blev det 12,8 miljoner över budget och Ann-Catrin Brockman säger att alla förvaltningens enheter nu tillsammans måste se över var man kan spara för att omfördela internbudgeten och få bukt med underskottet.

Mer läsning

Annons