Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Sandvikfabriker kan läggas ner

/

Sandvik ska stänga 25 fabriker under de kommande tre, fyra åren, det meddelade bolaget i går. Även Sverige kan drabbas.

– Det handlar om att långsiktigt skapa ett mer effektivt Sandvik, säger Olof Faxander.

Annons

På de drygt två år som Olof Faxander suttit som koncernchef i Sandvik har han hunnit med mer än vad många andra företagsledare hinner med under två decennier. I samband med Sandviks kapitalmarknadsdag i Sandviken på tisdagen avslöjades att fler stora förändringar är på gång:

* Antalet fabriker ska minskas från 150 till 125 inom de kommande tre till fyra åren.

* Affärsområde Sandvik Mining ska spara mellan 500 och 700 miljoner kronor innan utgången av 2014.

* Två nya bolag införlivas i koncernen.

När det gäller minskningen av antalet fabriker är den kanske viktigaste orsaken inte helt oväntat att Sandvik vill minska kostnaderna, inte minst för att bli bättre på att hantera svängningar i lönsamheten.

Vilka fabriker som kommer att stängas är inte klart, enligt Sandvik. Men Olof Faxander ger en fingervisning om att Europa, där Sandvik har produktion på 80 platser, kommer att få ta den största smällen.

– Det kan också komma att röra sig om produktionsfaciliteter i Sverige, säger han.

Däremot är beskedet att inga större förändringar kommer att ske i Sandviken.

– Sandviken som site (fabrik), framför allt med SMT och stålproduktionen, är inte en sådan site som kommer att försvinna ur Sandviks struktur, det kan jag säga redan nu.

Sandvik har inte offentliggjort hur stor besparing som beräknas bli följden av nedskärningen men engångskostnaden beräknas till mellan tre och fyra miljarder kronor.

Efter att affärsområde Sandvik Materials Technology, SMT, rest sig på nio är det nu gruvdivisionen Mining som är Sandviks "problembarn". Efterfrågan från gruvindustrin har sjunkit som en sten det senaste året och med den Minings orderingång. 30 procent var nedgången mellan andra kvartalet 2012 och andra kvartalet 2013. För att parera för det lanserades i går ett sparpaket som ska skära ner kostnaderna med 500 till 700 miljoner kronor.

I antalet anställda kan det handla om en nedskärning med runt 1 000 personer men inte heller där finns det några uppgifter om vilka enheter som berörs.

Olof Faxander tror att Minings svacka blir långvarig, men kanske inte djupare än vad den är nu.

– Det som är positivt nu är att nedgången slutat och att det har planat ut, säger han.

GD kunde nylige avslöja att Sandvik är på väg att gå in i ett flygbolag som kommer att tillhandahålla privatjetplan avsedda för dig och andra i ledningen. Det rör sig om en stor investering (Sandvik har inte offentliggjort hur stor) och frågan är hur lägligt det är med tanke på konjunkturen och det allmänna läget?

– Vi är en global koncern som finns i 130 länder. Vi finns också på många avlägsna platser i Afrika, Indien, Latinamerika och så vidare, så ibland finns den här typen av resebehov. Och det har vi försökt lösa på det mest kostnadseffektiva sättet.

– Tid är också en väldigt viktig aspekt, säkerhet är en annan. Många länder där vi reser är inte som Sverige, säger han.

Parallellt med nedskärningarna gör Sandvik också två företagsköp. Det rör sig den tyska maskintillverkaren Technopartner Samtronic och om den amerikanska verktygstillverkaren Precorp, där Sandvik ökar sin ägarandel från 49 till 100 procent. Bolagen är relativt små men med affärerna visar Sandvik ändå att man inte bara har foten på bromsen, utan även trycker försiktigt på gaspedalen.

I samband med kapitalmarknadsdagen passade GD också på att ta upp en händelse som Arbetarbladet rapporterade om häromdagen. På en mässa i Sydafrika representerades Sandvik av två kvinnor iklädda kroppsstrumpa med företagets logotyp tryckt över bysten.

Är det här en klädsel som är lämplig när man representerar Sandvik?

– Till att börja med ska vi klargöra att det här var inget som var sanktionerat av Sandvik eller av anställda hos Sandvik. Den bild som lyftes fram var inte heller något som Sandvik på något sätt officiellt stod för. Vi vill profilera oss som ett högteknologiskt, globalt och innovativt företag, och det är svårt att koppla den här bilden till de budskapen.

Mer läsning

Annons