Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallkottens förskola kan rivas efter giftskadorna

/

En rust av den giftdrabbade förskolan Tallkotten beräknas kosta över tio miljoner kronor. Alternativet är att riva och bygga nytt. För att lösa det akuta lokalbehovet byggs modulhus intill den utdömda förskolan.

Annons

Tidigare i höst upptäcktes att Tallkottens förskola i Järbo var drabbad av fukt. Fukten hade i sin tur gett upphov till att ett gift, klorfenol, spridits i byggnaden. Enligt uppgift från fanns giftet inte i några skadliga mängder men beslut togs ändå om att stänga samtliga tre avdelningar. Sedan dess har barnen tillfälligt placerats på förskolor i Sandviken.

Nu utreds frågan om Tallkotten ska renoveras eller om den ska rivas och ersättas av en ny byggnad. En renovering har av tekniska kontoret kostnadsberäknats till cirka 10,5 miljoner kronor.

– Om det blir rust eller nybygge blir en fråga för Kunskapsnämnden att avgöra, säger tekniske chefen i Sandviken, Erika Ågren.

Att bygga ut förskolan Gullvivan i Järbo ses också som ett alternativ.

Under tiden utredningen pågår om hur lokalfrågan ska lösas långsiktigt är det tänkt att förskolebarnen ska inrymmas i tillfälliga lokaler i Järbo. Bygglov har sökt för modulhus om totalt cirka 350 kvadratmeter och Erika Ågren hoppas att de kan stå klara för inflyttning i januari.

Mer läsning

Annons