Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig skidvinter i Högbo

/
  • Anders Wernersson och Perra Hadin svalkar sig i den stora snöhög som finns i Högbo Bruk. Snön ska användas till rekordtidig skidpremiär. Foto: Stefan Estassy

SANDVIKEN Snön ligger gnistrande vit i Högbo. - Den har klarat sig förvånansvärt bra trots alla problem, säger "Perra" Hadin, en av de spåransvariga på Högbo Bruk.

Annons
Det var i våras som Högbo bestämde sig för att försöka spara snö under sommaren. En rejäl kulle överbliven snö, 12 meter bred, 25 meter lång och fem meter hög, samlades ihop. Allt för att till hösten kunna göra ett rekordtidigt skidspår på 400 meter.
Idag är har snöhögen minskat till elva meters bredd, 23 meters längd och fyra meters höjd.

- Det bästa sättet är att spruta direkt på förvaringsplatsen, säger Perra Hadin.
- Så har man gjort i Mora och där har det fungerat mycket bra. Då blir den nysprutade snön hård direkt och slipper bli flyttad tre gånger som man var tvungna att göra förr. Varje flytt gör snön mer porös.

En målsättning var att plocka fram en del snö och göra ett skidspår runt midsommarstången. Men de planerna har lagts på is.
- I nuläget vill vi spara så mycket snö som möjligt till hösten, säger Hadin.
Men Högbo har mer långtgående planer för sina framtida skidspår.
- Meningen är att vi ska åka till Finland under förhösten och titta på deras konstsnöanläggning. Där har man grävt ut för en fyra meter bred bana och sedan gjort ett riktigt bärlager och där ligger kylrören, berättar Perra Hadin. Sedan har banan asfalterats och på den ytan läggs snön. Det skulle betyda att vi kunde få skidspår redan under september och det skulle vara perfekt.

Den sparade snön är idag täckt med ett rejält lager torv och plastdukar. Tyvärr finns det ingen lämplig mark för den här snöförvaringen.
- I Mora har de använt sig av det här sättet i flera år och det har bildats en rejäl isstomme som finns kvar året om. Det skulle vara perfekt för oss också med iskall grund.
Högbo räknar också med att den framtida snöförvaringen kommer att vara belägen vid skidstation.
- Då behöver vi bara gräva ner vattenrör från dammen och det är knappt 200 meter mellan platserna. Med fyra- fem snökanoner kan vi göra hur mycket snö som helst.
Alla skidentusiaster kan hålla tummarna för att snön blir kvar - då blir det skidträning rekordtidigt.

Jörgen Larsson
026-159622
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons