Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallöfte om mindre grupper bryts

SANDVIKEN Nu bryter styrande politiker i Sandviken vallöftet om max 15 barn per förskoleavdelning.
- Det är fruktansvärt, men vi kan inte trolla med knäna, säger skolutvecklare Anita Persson.

Annons
I majoritetspartierna socialdemokraternas och centerpartiets gemensamma valmanifest för den här mandatperioden står det:
"Målsättningen är att i förskolan ska småbarnsgrupper i genomsnitt ha högst 15 barn".
Nu blir de 17. I alla fall under ett par månader.
Orsaken är att den nya förskoleavdelning som planerades vid Jernvallsskolan är försenad. Så pass försenad att den inte blir av alls.
- Krångel med bygget har gjort att den inte skulle bli klar förrän i maj. Och vi vet av erfarenhet att det inte är någon bra idé att starta en ny avdelning precis före semestern. Det är inte föräldrarna så intresserade av. Särskilt inte med tanke på att inga barn bor i närheten av Jernvallen, säger Anita Persson.
Men visste ni inte det från början?
- Vi gör prognoser oavbrutet, men mönstren ändras lika snabbt. Nu är det jättekö till Takläggarens förskola. Folk flyttar, det är en otrolig rörlighet. Samtidigt tar det lång tid att öppna nya avdelningar och efterfrågan på platser bara ökar och ökar.

Enligt prognoser fattas runt 130 förskoleplatser 2007. Det bygger på att 87 procent av alla barn mellan noll och fem år är i behov av barnomsorg, som i nuläget. Siffrorna tar hänsyn till att det startas åtta nya platser i Kungsgården i mars och 20 nya platser på Kyrkåsens förskola i Sandviken i dagarna.
- Men man får alltid ta prognoser med en nypa salt. Om siffran 87 slår fel på en procent så sjunker platsbehovet rejält, säger Anita Persson.

Bara under våren köar 35 personer till fyra platser. Tidigare sades det att kommunen skulle klara av platsbehovet under våren, men när Jernvallsavdelningen inte blir av går det inte ihop. Enda utvägen är, enligt Anita Persson, att öka antalet barn i småbarnsgrupperna
från 16 till 17 under april och maj.
Kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér, s, medger att det går stick i stäv med politikernas löfte att minska antalet barn från 16 till 15.
- Vi har visserligen inte sagt när under mandatperioden som vi ska nå målet 15, men just nu går det tyvärr åt helt fel håll. Samtidigt lever vi i en krass verklighet. Alternativet är att ett antal barn inte får någon förskoleplats, säger han.
Han hoppas att minskade elevkullar i grundskolan ska ge tomma lokaler.
- För det är det som är problemet. Vi har inga lämpliga lokaler. Personal finns det däremot gott om, säger Klas Palmér.

Maria Carlsson
026-159625
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons