Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle sjukhus kritiseras efter medicinslarv

Gävle sjukhus får kritik av Socialstyrelsen för att inte ha haft koll på medicinutdelningen.
Bristerna ledde till att en patient fick fel smärtlindring.

Annons

I höstas fick en patient som opererats för brock på kroppspulsådern en annan patients smärtstillande medicin efter att ha flyttats från intensiven till kirurgen. Avdelningen skärpte övervakningen när misstaget upptäckts och patienten tog inte fysisk skada.

Allvarligt anser Socialstyrelsen, som ändå är nöjd med de förändringar som sjukhuset gjort. Men myndigheten kräver även en redovisning av vad sjukhuset gör för att läkemedelsdokumentationen ska fungera när patienter flyttas från intensiven till andra avdelningar.

Hög arbetsbelastning med trött och stressad personal, att det inte var samma sjuksköterska som gjorde i ordning medicinen som gav den, dålig dokumentationen och att de olika kateterfattningarna ser likadana ut förklarar medicinmissen enligt sjukhusets utredning. Den har lett till att bemanningen har ökat och nya rutiner och kateterfattningar har införts.

Vid Socialstyrelsens inspektion framkom det även brister i kommunikationen mellan intensiven och kirurgen samt klagomål på läkarnas dokumentation. Senast i september ska sjukhuset ha redovisat vad man gjort för att förbättra det.

Mer läsning

Annons