Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äggplundrare från Sandviken åtalas – ska ha samlat sällsynta ägg i fjällvärlden

Nu åtalas de män som i över tio års tid åkt runt och samlat ägg i den svenska fjällvärlden. De misstänkta ska även ha härjat i både Gävle och Sandviken, enligt åklagare.

Annons

Männen greps i början på juli på Stekenjokk i Strömsunds kommun, misstänkta för artskyddsbrott. Polisen misstänkte genast att de hade koppling till organiserad brottslighet – med siktet inställt på sällsynta fågelägg och växter.

De ska under över tio års tid ha varit aktiva i den svenska fjällkedjan, bland annat i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. I huvudsak ska personerna ha plockat äggskal från sällsynta fågelarter.

Läs också: Lockade björnar med nougat – nu fastslår hovrätten domen

Även i Gävleborg misstänks männen ha begått artskyddsbrott, enligt åklagare Christer Jarlås. Bland annat har sjöar och naturreservat i både Gävle och Sandviken besökts för att hitta ägg eller äggskal.

Det hela beskrivs som en härva, och en polisutredning har pågått periodvis sedan 2014. Sammanlagt har fyra män utretts för olika brott i tre år.

– Allt är inte slutredovisat än, men det handlar om över fyrtio olika händelser. Sedan utredningen började har det bara växt och växt, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

De misstänkta ska ha plundrat äggbon och samlat ägg från flera sällsynta fågelarter, bland annat brushane. Foto:  Karl-EvertEklund/arkiv

I samband med husrannsakan har polisen gjort flera fynd. Det rör sig om hundratals äggskal från sällsynta arter, bland annat från fjällabb och brushane. De misstänkta ska ha samlat på sig äggen, blåst ut innehållet och sedan lagt skalen i samlingar. Inte bara gärningarna, utan även samlingarna, anses vara olagliga.

Två av männen har anhållits, på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och jakthäleri. Nu väntar åtal, berättar Christer Jarlås.

– Så fort utredaren gjort klart det som måste färdigställas kommer åtal att väckas. Mycket kommer att klarna då, säger åklagaren.

Det fanns även ännu en person som misstänktes. Det var en man från Sandviken, men han omkom tidigare i år i en olycka.

Läs också: Vindkraftbolag polisanmält av länsstyrelsen – för misstänkt artskyddsbrott

Mer läsning

Annons