Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ber äldre personer om vatten och stjäl sedan smycken – nu varnar polisen efter våg av åldringsbrott

Tidigare i veckan utsattes tre hem i Hälsingland för åldringsbrott där okända kvinnor sagt att de är sjuka och vill få ett glas vatten för att sedan stjäla. Under onsdagen inträffade ytterligare ett sådant i Gävle.

Annons

Vid 11-tiden på onsdagen ringde en okänd kvinna på hemma hos en äldre kvinna i Gävle och bad om vatten. I efterhand upptäckte den äldre kvinnan att det saknades smycken.

Sedan ett flertal liknande stölder med samma tillvägagångssätt skett i Gävleborg på sistone varnar polisen på sin hemsida för åldringsbrotten.

I Ovanåker, Söderhamn och Hudiksvall i Hälsingland, under måndagen och tisdagen, har det varit två kvinnor som ringt på dörren och spelat att de är sjuka och behöver hjälp. De har sedan blivit insläppta och under tiden den ena kvinnan druckit vatten så har den andra sökt igenom lägenheten och hittat smycken och guld till ett värde av cirka 100 000 kronor.

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott är att hålla ytterdörren låst även när du är hemma och vara vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök. Dessutom rekommenderar polisen att inte öppna dörren om du är minsta osäker, och kontanter eller värdefulla smycken bör inte förvaras lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Bild: TT

Mer läsning

Annons