Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter samtal med länsstyrelsen måste kommunen ändra på bockkameran: "De får den här veckan på sig"

Enligt Gävle kommun fanns inga frågetecken kring att individer inte kunde identifieras i livesändningen som visar Gävlebocken dygnet runt på Visit Gävle. Länsstyrelsen har nu gått på motsatt linje och kommunen måste ändra på webbkameran.

Annons

Under fredagen rapporterade SVT Gävleborg om länsstyrelsens syn på Gävle kommuns bockkamera, som visar en stor del av omgivande gator, ett övergångsställe och människor som går där.

Bilderna läggs ut på hemsidan Visit Gävle och länsstyrelsen bedömer att det inte är förenligt med lagen om kameraövervakning. Gävle kommun hävdar dock att människorna inte går att identifiera och att det därför inte krävs något tillstånd från länsstyrelsen.

Enligt SVT Gävleborg förde länsstyrelsen och kommunen samtal om webbkamerans bilder under måndagen och utgången blev att det område som webbkameran täcker ska minskas.

– Jag vidhåller att det går att känna igen människor. De får den här veckan på sig, säger Ann-Charlotte Nyman, vid länsstyrelsens rättsenhet, till SVT.

Gävlebockens talesperson Maria Wallberg:

– Sedan början av 2000-talet så har vi haft en webbsändning av Gävlebocken som alltid varit medvetet nedpixlad och visat en sekvens var fjärde sekund för att individer inte ska identifieras via utseende eller rörelsemönster. Detta har vi stämt av med länsstyrelsen som aldrig har haft synpunkter på detta. Vi har i dag haft ännu en bra dialog med länsstyrelsen och kommer att göra sändningen från webbkameran ännu lite mer pixlig vilket gör att vi inte heller fortsättningsvis behöver något tillstånd för sändningen.

Gefle Dagblad kommer fortsätta sin livesändning dygnet runt och ni kan följa den här.

– Vår uppfattning är att det inte är för nära, men det är i slutändan länsstyrelsen som avgör. Kommunen kommer att ändra position på kameran, och vi fortsätter sända även den nya vinkeln, säger GD:s chefredaktör Anna Gullberg.

LÄS OCKSÅ: Gävle kommuns bockkamera kan vara olaglig: "Kan identifiera personer på kännetecken"

Mer läsning

Annons