Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Far och son brygger mjöd på Alderholmen: "Mjöd är väldigt läskande"

På Norra Skeppsbron i Gävle tillverkas världens äldsta alkoholhaltiga dryck.
– Vår mission är att utbilda krögare och kunder att uppskatta mjöd, säger Niklas Nolemo i familje­företaget Mjödner AB.

Annons

Vatten, jäst och honung är beståndsdelarna. En helt ekologisk produkt vars spår går så långt tillbaka i tiden som till Kina 7 000 år före Kristus. Mjöd kallas också gudarnas dryck och förknippas annars mest med vikingatiden. Det var också så det började för ­familjen Nolemo som är engagerad i Vikingabyn i Årsunda.

– Emil tyckte att det ­kändes tokigt att vara på vikingafest och dricka öl och föreslog att vi skulle prova att göra egen mjöd.

Far och son fixade plastdunkar, jäströr och en korg fylld med honung från ­Willys och gjorde research. Den första brygden smakade hemskt, säger han, men de gav sig inte utan fort­satte att prova tills resultatet började likna något.

– När jag satt med en kompis i sommarsolen och smuttade på vår mjöd väcktes idén om att starta ett bryggeri, säger Niklas Nolemo.

Våren 2016 skaffades lokalen på Norra Skeppsbron där Spendrups tidigare haft ett litet lager. Efter en rejäl restaurering skapades både kontor, försäljningsytor och ett produktionsrum. Utrustningen kom på plats och leverantörer anslöts.

I december för ett år sedan gjordes den första satsen utifrån ett grundrecept som sedan utvecklats till tre varianter. De bär namn efter de första människorna i den nordiska mytologin.

Ask är torr och syrlig med en alkoholhalt på 8,5 procent. Fungerar som sällskapsdryck men passar även till fisk och skaldjur.

Embla har samma alkoholstyrka och är rik på ­sötma. Ett dessertvin men går också till västerbottens­paj och beska sallader med till exempel fetaost.

Garm är med sina 11 procent starkast och har den kraftigaste smaken. En dryck som enligt Niklas Nolemo står sig väl på julbordet och till kryddiga kötträtter.

– Varje sats får sin speciella karaktär eftersom honung smakar olika beroende på vilken tid på året skörden görs, säger han.

Bara svensk honung ­används. Mjödner har två leve­rantörer: Svensk landskapshonung och Gästrikehonung. Två gånger per år skördas honung. Lite problematiskt har detta år ­varit när tillgången inte varit som den brukar vara.

Emil Nolemo är före­tagets ende anställde. Han sköter hela produktionsprocessen. Runt 3 000 flaskor har det blivit. Under våren är siktet inställt på tusen liter i månaden. Produktionstiden är tre månader.

Niklas Nolemo jobbar deltid med att sälja in dryckerna. I Gävle går det nu att dricka mjöd på Terassen, Bro Burger och CC-puben. Mjödners sorter går också att finna i Köping, Norrtälje och Gesunda och naturligtvis i artisten E-Types vikinga­krog Aifur i Gamla stan i Stockholm. Sedan i måndags finns produkterna i Systembolagets beställningssortiment. I april ska flaskorna stå på de ­lokala hyllorna.

Den oinvigdes första ­reaktion är förvåning. ­Niklas Nolemo menar att många har en bild av mjöd som en starkt gul och grumlig dryck. Det Mjödner erbjuder är i stället ett gyllene kristallklart vin.

– Processen är den samma som när man gör vin. Men vi vill nog se mjöd som en egen kategori vid sidan av öl och mellan ­cider och vin, säger han.

Mjödner rider på vågen av mikrobryggerierna, det finns ju fyra lokala ölproducenter, och även tillkomsten av Mackmyra Whisky har bidragit till nyfikenheten att prova något nytt. I Norden är mjöd främst något danskar ­gillar. I Östeuropa är traditionen stark och honungsvin är också populärt i delar av Afrika och i USA.

– Hittills har allt varit ­förenat med enbart kost­nader, men den respons vi fått har varit överväldigande. Om vi kan kapa åt oss en liten andel på den nordiska marknaden får vi vara nöjda, säger Niklas Nolemo.

Mjödner är Gävles första mjödbryggeri och Sveriges andra. Sedan 2010 finns det mobila bryggeriet Mjödhamnen som med Hällefors utanför Grythyttan som bas gör nedslag hos biodlare från Västerbotten i norr till Skåne i ­söder.

– Mjöd är väldigt läskande, men man ska dricka försiktigt med tanke på den höga alkoholhalten, säger Niklas Nolemo.

Mjödner AB

Bransch: Tillverkning av mjöd.

Ort: Gävle.

Startår: 2016.

Vd: Niklas Nolemo.

Antal ­anställda: En.

Mer läsning

Annons