Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vägar in till industrijobb – Korsnäs lockar kvinnor att börja som yrkestrainee

Sju unga deltagare utgör årets yrkestrainee på BillerudKorsnäs i Gävle. Fem är kvinnor – helt i linje med företagets ambition.
– Målet för året är att hälften av våra nyanställda ska vara kvinnor, säger HR-chefen Annika Deutsch.

Annons

Produktionen vid fabriken i Bomhus börjar närma sig full kapacitet efter ett veckolångt driftstopp då drygt 1 200 medarbetare från 200 entreprenadföretag utfört underhåll och reparationer. Matsalen vid restaurang Porten utanför fabriksgrindarna börjar fyllas av lunchgäster.

Vid besökscentrum kommer vice vd Christer Simrén ut från ett mötesrum. I ett annat tar Ritva Erholtz från personalavdelningen emot årets sju deltagare i yrkes­traineeprogrammet. Sex månaders utbildning väntar, sedan börjar jobbet. Den 1 april placeras de ut i verksamheten, flera ska jobba med massa, någon med kartong.

Det är en exklusiv skara som valts ut bland 120 sökande, i det tredje programmet i närtid. Förra året tog BillerudKorsnäs emot 14 trainee.

I fjol var 38 procent av de nyanställda kvinnor, i år hittills 33 procent. Men de fem kvinnorna i årets yrkestrainee ger en boost, menar HR-chefen Annika Deutsch. Från vänster Sandra Lundgren, Matilda Lundberg, Daniel Westin, Linda Lindahl, Robin Puiras, Josefine Emanuelsson och Elina Söderberg.

BillerudKorsnäs har 900 anställda i Gävle, 730 arbetar i produktionen. 14 procent är kvinnor.

– Inga förhandskunskaper krävs, det är personlighet och individens vilja som vi söker. Vi läser cv och kallar till flera intervjuer innan vi bestämmer oss, säger Annika Deutsch.

Josefine Samuelsson har växt upp i Bomhus och sommarjobbat på kartongbruket.

Elina Söderberg är också bekant med Korsnäsfabriken efter att ha arbetat med pappersmaskin 4. Andra saknar helt industri­erfarenhet.

Linda Lindahl ville göra något annat efter tolv år som undersköterska och för Sandra Lundgren är det samma sak. Hon har varit hos Rusta i elva år och bland annat fungerat som varuhuschef.

Matilda Lundberg har pendlat till ett läkemedelsföretag i Uppsala, men vill nu komma till en sysselsättning närmare bostaden.

Det är förvisso första dagen för alla, men det råder total enighet; det är spännande, något nytt och att en garanterad anställning väntar efter utbildningens slut är också en fördel, liksom utvecklingsmöjligheter med allt högre lön. 43 916 kronor är medellönen, den högsta bland svenska bruk, enligt tidningen Dagens Arbete.Men dit är det många nivåer.

Traineeprogrammet varvar utbildning med praktik. Efter programmets slut börjar de på den lägsta befattningen. Först om några år har de tillskansat sig yrkeskompetensen fullt ut.

– De här kommer att vara aktiva först 2019-2020, säger Annika Deutsch.

BillerudKorsnäs har 900 anställda i Gävle varav 730 finns i produktionen. Av dessa är 14 procent kvinnor. Fler ska det bli. De närmaste fem åren kommer 110 medarbetare att bli 65 år eller äldre, andra väljer att sluta i förtid eller flytta, behoven av utbildad arbetskraft ökar när erfarenhet och kompetens växlas ut.

– Vi har nog aldrig gjort så många rekryteringar som i år, det har kommit nytt på säkert ett tjugotal positioner, säger Annika Deutsch.

Det finns flera vägar in. Tekniksprånget är en möjlighet efter avslutat gymnasium. Sex månaders praktik för att se om industrijobb kan passa. Jobbsprånget vänder sig särskilt till nyanlända och med Högskolan i Gävle finns ett samarbete genom coop-programmet. På BillerudKorsnäs gläds man också åt Polhemsskolans nystartade gymnasieutbildning i processteknik. Något som lobbats för länge.

Attityden gentemot industrijobb har fått en mer rättvisande bild, menar Annika Deutsch. Det här är en högteknologisk verksamhet i framkant med hållbarhet i fokus och som pågår dygnet runt.

– Öppna kylskåpsdörren, där finns våra produkter, säger hon.

Mer läsning

Annons