Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För sjuksköterskan Karin Fischer Liddle finns inga gränser – trots att humanitärt arbete har blivit farligt

I över tjugo år har Karin Fischer Liddle vid olika tillfällen arbetat i världens oroshärdar på uppdrag av Läkare Utan Gränser. Om några veckor åker hon till Södra Sudan där inbördeskrig och svår torka har skapat stor nöd. Humanitärt arbete var länge fredat, men har blivit allt farligare att utföra.
– I Somalia fick jag hämta kropparna efter tre kollegor som mördats.

Annons

En lägenhet i Gävle är hennes fasta bas. Hon har växt upp i Söderhamn men har bott på flera platser i Sverige. I världen också. 1995 fick hon sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser, som sjuksköterska i Tjetjenien. Hon har även varit verksam i Uzbekistan, Kina och Somalia.

– Illusionen att man kan förändra världen släpper man snabbt. Drivkraften är i stället känslan att göra något i det lilla som läggs till en större helhet.

Mycket död och elände men det finns också guldkorn.

Karin Fischer Liddle berättar om en paus i arbetet i Tjetjenien när stridsflyg bombade en närliggande by. Under tiden hovrade en helikopter ovanför organisationens byggnad som en markering. Vid den tiden respekterades annars neutrala aktörer som utländsk sjukhuspersonal, journalister och biståndsarbetare.

– En natt, efter att en mina detonerat, tvingades vi transportera skadade till ett annat sjukhus med bättre resurser. Det räckte att jag lyste med en ficklampa mot vår flagga för att vi skulle få fri lejd förbi alla checkpoints.

Jag är stolt över att tillhöra Läkare Utan Gränser. Alla som skänker pengar ska veta att deras bidrag når fram.

Men när konflikter blir allt mer asymmetriska, där flera falanger står mot varandra och din fiendes fiende blir din vän, har det utomstående hjälparbetet blivit allt farligare. I Somalia har Läkare Utan Gränser varit närvarande i flera decennier och varit omgivna av beväpnade vakter, till skillnad från andra länder där organisationen är verksam. Men allt fick ett abrupt slut i början på 2008 när tre medarbetare mördades.

Karin Fischer Liddle har jobbart månag år i Somalia.

– Det blev en chock för hela organisationen och alla lämnade landet, runt hundra experter åkte hem. De lokalt anställda fick fortsätta arbetet på egen hand, säger Karin Fischer Liddle.

Under sina första år arbetade hon som sjuksköterska. Men sedan har det blivit ett allt mer övergripande administrativt arbete som medicinsk koordinator eller landchef. Under sju år bodde familjen i Kenyas huvudstad Nairobi varifrån hon ledde arbetet i Somalia.Vid sidan av uppdraget att utbilda lokalbefolkningen hade säkerhetsfrågor hög prioritet.

– Jag varnade tidigt för shoppingcentret Westgate i Nairobi, säger hon.

Det var där som terrororganisationen al-Shabaab hämnade Kenyas intervention i Somalia med ett angrepp som krävde 67 människors liv och skadade 175.

– Det här är ett arbete som ger ett annat perspektiv på livet. Jag hänger inte upp mig på småsaker som inte fungerar. Jag är inte lättstressad utan har lärt mig att vara flexibel, om det uppstår problem får man planera om, säger hon.

Om några veckor åker Karin på uppdrag av Läkare utan gränser till det hårt svältdrabbade Södra Sudan.

Karin Fischer Liddle har sett många barn och vuxna dö, men det finns även guldkorn.

– Jag minns en femårig flicka i Somalia som fått Stevens-Johnssons syndrom, en extremt kraftig allergisk reaktion som gör att huden ramlar av. Varje gång vi bytte hennes omslag både grät och skrattade hon. Dels av smärtan, dels av att jag alltid hade en present med mig.

Efter en månads vård i en säng omgiven med myggnät lyckades vi rädda henne.

Den 1 maj åker Karin Fischer Liddle till Södra Sudan. Ett drygt två månader långt arbete på plats väntar. Det är med skräckblandad förtjusning, säger hon. Efter Somalia blev hon utbränd och det här är första uppdraget på flera år.

– Jag är stolt över att tillhöra Läkare Utan Gränser. Alla som skänker pengar ska veta att deras bidrag når fram. Vi har varken höga löner eller höga administrativa kostnader. I Somalia drev vi tre sjukhus på en budget motsvarande 50 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons