Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekillar ska leva halvnakna i skogen – testar äta mördarsniglar

"Hungern kommer att driva en – och myggen". Under 50 timmar ska Gävleborna Roy Birkehorn och Jonas Loef, endast utrustade med shorts och kniv, överleva i skogen.

Annons

Se Jonas Loef och Roy Birkehorn testa äta mördarsniglar i tv-klippet nedan:

Till vardags pluggar Jonas Loef till ingenjör medan Roy Birkehorn arbetar som säljare. I morgon bitti byter duon ut det bekväma livet mot att, med endast kniv som utrustning och shorts som täckande klädesplagg, bara leva på skogens tillgångar.

Läs mer: Grabbarnas skogsäventyr blev kortvarigt – fick magsjuka av träskvatten eller halvgrillad padda

De misslyckades – nu utmanar de GD:s läsare: "Vi ska ut i skogen igen"

Idén att utmana sig själva har vuxit fram under det senaste året.

– Man ha sett program på tv och tänkt att "det där är väl inte så svårt", så nu tänkte vi testa hur det är, säger Jonas Loef.

Planen är att de, med bindlar över ögonen, ska släppas av ute i en skog de tidigare inte har varit i. Där ska de överleva i 50 timmar innan de blir hämtade.

Utmaningen handlar inte om något vad – i grund och botten vill de se hur de klarar sig och samtidigt slippa smartphones.

– Man får inget utan att ha kämpat ordentligt. Vi gillar att lida och vill leva av naturen till fullo, säger Roy Birkehorn.

Jonas Loef och Roy Birkehorn ska leva i skogen i 50 timmar, endast iklädda kortbyxor.

Väl på plats i skogen blir att göra upp en eld första prioritet, därefter kommer vatten, skydd och något att klä sig i för att hålla kölden borta.

Det minsta problemet är mat. Roy Birkehorn har en tjock bok om den svenska faunan på toaletten och säger sig ha stor kunskap i vad som går och inte går att äta. När GD träffar dem under förberedelserna dagen innan utamningen testar de till och med mördarsniglar.

– Man kanske ska tillreda dem, säger Roy Birkehorn och skrattar.

Han besitter, förutom växtkunskaper, även en rad tips på hur de ska mota vad de själva anser blir det tuffaste: myggen.

– Det finns kanske ticka, en svamp som växer på träd. Om du eldar den avger den en rök som håller mygg, knott och broms borta. Sedan kan man knida in sig i antingen skvattram eller pors, säger han.

Roy och Jonas mattips i skogen: stensöta, frön från tallkottar, harsyra, bär, granskott, kokade barr, alla djur större än mygg.

Jonas Loef inspekterar kniven han ska ha med sig ut i skogen.

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .

Mer läsning