Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård konkurrens om lärarna – nyexade Dennis kunde välja och vraka bland jobben

Artikel 3 av 6
GD granskar lärarbristen
Visa alla artiklar

En äldre lärare som mentor var Dennis Karlssons krav när han tog jobb som lärare på Varva skola. Som nyexaminerad i ett bristyrke ser arbetsmarknaden ljus ut.

Annons

Tv-klippet: GD:s granskning av lärarbristen – på två minuter

GD granskar lärarbristen. Del 3: Huggsexa om pedagoger.

Gävle, Älvkarleby och Sandviken – för att öka chanserna till första jobbet sökte Dennis Karlsson lärartjänster i flera olika kommuner. Totalt blev han kallad till ett tiotal intervjuer.

Mest på hugget var Tobias Winterliv, rektor för flera skolor i Bergy rektorsområde.

– Det tog en dag ungefär, sedan var det klart, säger Dennis Karlsson.

Rektorn var snabbt ute för att rekrytera Dennis Karlsson till tjänsten han nu har.

Nu har han hunnit jobba en dryg månad, på en lite ovanlig tjänst. Halva tiden undervisar han en etta på Varva skola och halva tiden jobbar han på Björke skola.

Ett bra upplägg tycker han själv, som trivs med att skolorna är såpass små.

– Det är väldigt mysigt, man lär känna alla. Och det är troligen bättre för barnen. Det blir en trygghetskänsla, menar han.

Att stå inför eleverna första gången var lite pirrigt och han är glad att få undervisa tillsammans med en lärare med längre erfarenhet i yrket.

Som nyexaminerad lärare har man rätt till ett introduktionsår, där stöd av mentor ingår. Men det är inte alltid det blir så, trots att det är obligatoriskt.

Det säger Åsa Morberg, som forskat vid Högskolan i Gävle om lärares första tid i yrket. Hon säger att utbildningen helt enkelt inte rymmer alla de moment som behövs när man väl står där i klassrummet.

– Ett exempel är att de nyutbildade egentligen inte är speciellt förberedda på de administrativa delarna av yrket. Man är förberedd på undervisning och sedan får man en massa administrativt på halsen, säger hon.

Känslan av att kunna hjälpa andra människor lockade Dennis Karlsson till läraryrket.

Men hennes bild är att en god mentor faktiskt är avgörande för framgången i yrket. Och Dennis Karlsson håller med om att stöd behövs för nya lärare.

– Som nyexad kan det vara tufft att börja själv. Utan Lena hade jag nog haft det lite jobbigt, säger Dennis Karlsson.

Dennis Karlsson fick upp ögonen för läraryrket när han jobbade på ett äldreboende och lärde pensionärer om datorer. Då upptäckte han att det är roligt att hjälpa andra.

– Det är kul att se barnen när de upplever att de verkligen får lära sig något nytt. En del säger rakt ut att det var roligt, på andra ser man det på deras ansiktsuttryck.

GD:s granskning av lärarbristen:

Del 1: Alexander misshandlades av elev: "Inget kan få mig tillbaka till läraryrket"

Del 2: Få vill plugga till högstadielärare i Gävle – över hälften hoppar av utbildningen

Dennis Karlsson är halva tiden på Varva skola, och jobbar halvtid på Björke.

Vardagen i läraryrket är ungefär som Dennis Karlsson tänkt sig, men kanske lite extra stressigt i och med att han är ny på jobbet.

Bilderna på klassrumsdörren hjälper eleverna att hålla reda på vilka klasskompisar som är på plats, vilka som är sjuka och vem som fyller år.

Alla artiklar i
GD granskar lärarbristen