Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer i påsktrafiken på E4 – ojämnt i både väder och körtakt

Under påskens andra stora trafikdag blev det flera stopp i södergående trafiken mellan Tönnebro och Gävle. Även vädret ställde till det för trafikanterna.

Annons

Plus: Långa köer på E4 – påskresenärerna bryter mot omkörningsförbudet

Trafiken vid Gävlebro på måndagseftermiddagen.

Annandag påsk är en av årets stora trafikdagar i Sverige och E 4 söderut mellan Sundsvall och Stockholm en av de mest belastade sträckorna, inte minst mellan Tönnebro och Gävle, där riksväg 83 från Ljusdal- och Bollnäs möter E 4-trafikanterna norrifrån. Som ett led att undvika olyckor och stopp i trafiken hade Trafikverket och polisen beslutat att förbjuda omkörning på 2-1-sträckan Tönnebro-Gävlefrån klockan 13-22 på samma sätt de på skärtorsdagen gjorde i motsatt riktning.

Läs mer: Mitt i påsklovstrafiken – omkörningsförbud på E4

När Gefle Dagblad besöker Gävlebro på annandagens eftermiddag är det oerhört lite trafik i norrgående riktning medan det i södergående varierar mellan en nästan tom motorväg och fullt med trafik. Bilisterna som har stannat på sin väg söderut berättar att det beror på att det har varit flera stopp norr om Gävle.

Läs mer: En till sjukhus efter olycka

– Det är väldigt ryckig körning. Det har varit tvärstopp två gånger för att sedan rulla på hur bra som helst igen och det växlar mellan torr väg och blöt väg med snörök och hagel, berättar Jonas Delehag som är på väg från Delsbo till Stockholm och som har kommit fram till Gävle vid halvtvå-tiden.

Nell Heinemans, Iza Rosenquist och Per Rosenquist.

Även trafikanter som passerat sträckan senare har samma upplevelser. Per Rosenqvist, Nell Heinemans och dottern Iza Rosenquist har stått stilla 20 minuter mellan Tönnebro och Högsta. Men de hyllar omkörningsförbudet.

– Jag är jättenöjd med omkörningsförbudet. Det är mindre stress när man slipper sitta och fundera på om man ska köra om. Vi har inte sett någon som har brutit mot det, säger Per Rosenquist.

Niclas Sejnered och Anne-Marie Nilsson med barnen Vendela, Cornelia och Felix.

Några som är ute på en riktig långresa är familjen Sejnered- Nilsson med tre barn som kör mellan Umeå och Strängnäs. De tycker att det har gått bra, även om även de har fått stå stilla.

– Det är en lång resa och trafiken gör väl att det tar någon extra timme. Det blir lite tråkigt i bilen, men barnen har varit väldigt snälla både i dag och när vi körde norrut, säger Anne-Marie Nilsson.

Edwin Brandt, Stefan Brandt och Eje Gatelin hörde till ett större sällskap som pausade i Gävle.

Eje Gatelin har kört en av tre bilar i ett större sällskap på väg mellan Bollnäs och Stockholm. Han var nödig och cigarettsugen när trafiken tog tvärstopp vid Hagsta och valde därför att svänga av.

– Det var en lyckträff eftersom jag hittade gamla vägen till Gävle. Trots att vi tog paus var vi här tio minuter för de andra, berättar han.

Vid Trafikverket konstaterade man vid 17-tiden att trafiken löpte på bra om än med köer.

– Så här långt har vi klarat oss från allvarliga olyckor, och det är också det som är syftet med omkörningsförbudet, säger presschefen Bengt Olsson.

De många stopp som trafikanterna har vittnat om förklarar han med körbeteendet.

– Det kan ofta bli lite ryckigt när bilisterna ska fasas in till den enfältiga körningen och köra efter varandra. Anslutande trafik gör också sitt och det räcker med att någon får lite problem så påverkar det kön långt bakåt, säger han.

Mer läsning

Annons