Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient med missbruksproblem begick självmord – nu ska ett nytt vårdprogram sjösättas

En patient i Gävle med missbruksproblem begick självmord i mars i år. Region Gävleborg menar att det finns brister i samverkan mellan psykiatrin och beroendevården och nu ska ett nytt vårdprogram sjösättas under hösten, enligt en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Annons

Patienten som begick självmord hade haft kontakt med psykiatrin sedan 2015 på grund av ångest och depression, med tankar och planer på att begå självmord.

Enligt ett vårdprogram fick patienten behandling och fortlöpande gjorde självmordsriskbedömningar. Utredningen och behandlingen försvårades dock på grund av patientens pågeånde missbruk. Vid tiden för patientens bortgång hade patienten ingen aktiv kontakt med psykiatrin sedan ett par månader tillbaka och hade själv avslutat sin medicinering.

I verksamhetens utredning har inga tydliga brister av patientens vård identifierats. Dock finns det påtalade brister i samverkan med beroendevården och enligt en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska ett nytt vårdprogram sjösättas under hösten – som ska ange en aktivare samverkan.

FLER NYHETER:

Konstverket Priapos Trädgård vandaliserat – täckt med klotterfärg

För Plus-kunder: Strokevården i kris – personalen flyr och avdelningen hotas av sammanslagning: "Risk att patienterna får sämre vård"

Insändare: Hemtjänstpersonal, plocka undan det ni själva tar fram

För Plus-kunder: I dag kan Dioh Williams få fängelse – har misskött sin kontakt med frivården

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons