Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna budgeten vinner – alliansstyret kan fällas

I dag vid 15.00-tiden togs beslutet om vilken budget Gävle ska styras med nästa år. Det står nu klart att Alliansens budget har fällts och att det rödgröna budgetförslaget vinner omröstningen.

Annons

Sverigedemokraterna har alltså lagt ner sina röster och fällt Alliansens budget. Eftersom de rödgröna partierna har tre fler mandat än Alliansen i kommunfullmäktige innebär fällningen att den rödgröna budgeten börjar gälla den 1 januari 2018.

Efter omröstningen sände vi live-tv och intervjuade politiker från fullmäktige:

Eftersom Alliansens nuvarande budget gäller året ut har de ett halvår på sig att bestämma om de ska avgå, styra med en rödgrön budget nästa år eller ingå ett blocköverskridande styre.

Följ vår direktrapportering från kommunfullmäktige: I dag kan Gävles alliansstyre fällas – det här står på spel när SD avgör budgetstriden

Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela, M, har sagt att allianspartierna har en plan för hur de ska agera om deras budget fälls, men hur den planen ser ut har ännu inte avslöjats.

Under förhandlingarna fanns tre budgetförslag att ta ställning till: ett från de rödgröna, ett från Alliansen och ett från Sverigedemokraterna. I kommunfullmäktige har de rödgröna 30 platser, Alliansen 27 och Sverigedemokraterna åtta.

Sverigedemokraternas budget beslutades vara olaglig av kommunfullmäktige och fick därför inte vara med i omröstningen.

Läs mer: SD hotar att fälla styret i Gävle igen – vi sänder live

Vid omröstningen i december 2015 stöddes Alliansens budget av Sverigedemokraterna, som hade en vågmästarroll. Det innebar att det rödgröna styret fälldes och kommunstyret togs över av Alliansen.

I december 2015 stödde Sverigedemokraterna Alliansens budget, och till följd fälldes det rödgröna styret.

Mer läsning