Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för vargjakt – förvaltningsrätten avslår överklaganden

Förvaltningsrätten avslår alla överklaganden mot den kommande vargjakten i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro län. Det innebär att två vargar får skjutas i Nyskogen-reviret, i Ljusdals kommun.

Annons

Läs mer: Så många vargar får skjutas i Gävleborg i vinter

Förvaltningsrätten meddelade på måndagen att man avslår samtliga överklaganden om vargjakten. Det betyder att länsstyrelsernas beslut på licensjakt på totalt 22 vargar kvarstår.

Vargjakten överklagades av Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Naturskyddsföreningen i Värmland och Dalarnas län, som ville att besluten skulle upphävas. Jägareförbundet ville i stället utöka jakten.

Läs mer: Rovdjursföreningen överklagar beslut om vargjakt

Förvaltningsrätten skriver att man gör bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat är att "begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning".

Läs mer: Licensjakt på två vargar överklagas – Jägarnas riksförbund vill skjuta 17 vargar i länet

Totalt får sex vargar skjutas i licensjakten i Dalarna. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Förvaltningsrätten anser även att jakten är ändamålsenlig och att jakten inte försvårar en gynnsam bevarandestatus och bedömer jakten vara proportionerlig när det gäller antalet vargar som får skjutas.

Enligt länsstyrelsens tidigare beslut får totalt två vargar fällas i Gävleborg mellan den 2 januari och den 15 februari 2018. Det gäller reviret Nyskogen, söder om reviret Prästskogen, och ner mot Ljusdal.

Läs mer: Ljusdalsjägaren om att två vargar får skjutas: "Det är för lite"

Mer läsning

Annons