Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på två vargar överklagas – Jägarnas riksförbund vill skjuta 17 vargar i länet

För en månad sedan beslutade länsstyrelsen att två vargar fick skjutas under nästa års licensjakt på varg i Gävleborg, det är för få menar Jägarnas riksförbund som vill skjuta betydligt fler djur.

Annons

Jägarnas riksförbund överklagar länsstyrelsens beslut från september . De två vargar som ska få skjutas i länet är för få tycker förbundet. I överklagan skriver man att: "Jakten ska bland annat syfta till att minska problemen som vargen orsakar och öka acceptansen av varg utan att ske på bekostnad av den gynnsamma bevarandestatusen."

De två vargar som omfattas av länsstyrelsens beslut hör till Nyskogen-reviret i Ljusdals kommun. Jägarnas riksförbund vill i stället att 17 vargar ska få skjutas under licensjakten i Gävleborg och att det även ska kunna beslutas om skyddsjakt vid behov senare under år 2018. Allt detta är inom ramen för bevarandestatusen för varg i Sverige, enligt förbundet.

Jägarnas riksförbund tycker att 166 vargar ska få skjutas i hela Sverige, varav 17 i Gävleborg, under 2018 års licensjakt.

Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund, säger till SVT Gävleborg att förbundet gläds åt att det blir jakt på varg även 2018:

– Trots att vi naturligtvis är glada över att det blir vargjakt igen 2018 är vi bestörta över att länsstyrelserna inte heller i år tar möjligheten att besluta om en vargjakt som faktiskt gör att den tunga bördan som jägare, djurägare och boende i vargområden bär lättas.

Förbundet vill att 166 vargar ska få skjutas i hela landet, i stället för de 22 vargar som länsstyrelserna beslutade om i september.

TV, här är sändningen från 28 september när länsstyrelsen presenterade beslutet om licensjakt:

FLER NYHETER:

Mötesplats i Gävle – här sker resan mot en värld med mindre socker

Polisen stängde bråkig ungdomsfest på Estraden i Gävle

För Plus-kunder: Lantidyllen som försvann – 60 år sedan gamla Sörby revs

Insändare: Trafiken på Staketgatan är livsfarlig

För Plus-kunder: Sir Karl Jenkins fredsmässa i magnifik version med Malena Ernman som solist fyllde Gavlehovshallen

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning