Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol stoppar inte vargjakten – inleds på tisdag

Svenska Rovdjursföreningen ville att Högsta förvaltningsdomstolen skulle sätta stopp för vargjakten. På fredagen avslog domstolen föreningens begäran. Det innebär att licensjakten på varg kan inledas som planerat den 2 januari.

Annons

Länsstyrelserna i flera län har sedan tidigare beslutat om licensjakt på varg mellan den 2 januari och 15 februari 2018. Totalt gäller det 22 djur i Gävleborgs, Dalarnas, Värmlands, Västmanlands och Örebro län.

I Gävleborg handlar det om två vargar som får fällas i reviret Nyskogen, söder om reviret Prästskogen, och ner mot Ljusdal.

Beslutat överklagades av flera föreningar, men på måndagen meddelade förvaltningsrätten att de avslår samtliga överklaganden om vargjakten.

Läs också: Klartecken för vargjakt – förvaltningsrätten avslår överklaganden

Svenska Rovdjursföreningen tog ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen och begärde inhibition, det vill säga att beslutet om licensjakt tills vidare inte ska gälla, i avvaktan på domstolens beslut om eventuellt prövningstillstånd.

Domstolen meddelade på fredagen på sin hemsida att de avslår föreningens begäran om att stoppa vargjakten. Den "finner inte skäl att förordna om inhibition", står det i beslutet.

Det innebär att licensjakten kan dra igång som planerat den 2 januari.

Domstolen skriver samtidigt att man inte har tagit ställning till om ärendet ska prövas. Ett beslut om prövningstillstånd "kommer att fattas vid ett senare tillfälle", skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs mer: Rovdjursföreningen överklagar beslut om vargjakt

Mer läsning

Annons