Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kommer domen om nazistattacken

/
  • Nynazister angrep en antirasistisk manifestation i Kärrtorp, Stockholm, för nära två år sedan.

Angriparnas egna filmer användes som bevis under rättegången.

Annons

Under torsdagen kommer en ny dom som gäller våldsamheterna i Kärrtorp i södra Stockholm i december 2013.

En av de sex åtalade är Söderhamnsbon Martin Saxlind som har en framträdande roll inom den nynazistiska Svenska motståndsrörelsen och är ansvarig utgivare för hatsajten Nordfront.

Saxlind, som tidigare bodde i Hudiksvalls kommun, anklagas för att ha kastat en flaska och ytterligare ett föremål mot människor i en antirasistisk manifestation.

Åklagaren anser också att han och de medåtalade stört den allmänna ordningen och haft ett uppsåt att hindra polisens åtgärder. Brottsrubriceringen är våldsamt upplopp och han riskerar att dömas till fängelse om han fälls.

Läs här om åtalspunkten som åklagaren lade ner under rättegången.

Mannen nekar till brott. I tumultet fick han själv en sårskada i pannan.

Se tv-intervjun med hans advokat Kerstin Koorti.

Under rättegången i Södertörns tingsrätt för drygt två veckor sedan visade åklagaren flera filmklipp från händelsen. Bland annat var det delar av Svenska motståndsrörelsens egna beslagtagna filmer, men även andra filmklipp från allmänheten.

På filmerna syns hur ett 30-tal mörkklädda män rör sig mot Kärrtorps centrum. Flera av dem har flaskor i fickorna, och det klirrar om männen när de går. När de närmar sig manifestationen mot rasism och fascism ljuder en signal som från ett flyglarm ur en megafon.

Några av dem kastar flaskor och knallskott in mot hundratalet demonstranter på förortstorget, där även äldre och föräldrar med barn i famnen befinner sig. Inledningsvis finns endast sex, sju poliser på plats och poliserna ställer sig mellan de båda grupperingarna.

Läs här om de utdragna rättsprocesserna efter Kärrtorpsupploppet.

Åklagaren anser att straffvärdet för det våldsamma upploppet är sex månaders fängelse.

– Man måste se allvarligt på den här typen av händelse, när en tillståndsgiven demonstration drabbas och andra hindras från att ge uttryck för sin åsikt, sade kammaråklagare Tomas Malmenby under rättegången.

Mer läsning

Annons