Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordfronts ansvarige utgivare i rätten efter nazistattack

/
  • Flera personer har redan dömts efter upploppen i Kärrtorp i Stockholm i december 2013.

På måndagsmorgonen inleds rättegången mot Söderhamnsbon Martin Saxlind, som står åtalad efter den våldsamma attacken mot ett demonstrationståg i Kärrtorp 2013.

Annons

Iklädd skyddsväst och utrustad med en glasflaska misstänks Martin Saxlind ha gjort sig skyldig till våldsamt upplopp genom att kasta flaskan och ytterligare föremål mot personer i demonstrationen.

Han misstänks även för hets mot folkgrupp sedan han, enligt åtalet, ska ha gjort en Hitlerhälsning och uttalat sig nedsättande om judar.

LÄS MER: Så gick det sedan

23-årige Martin Saxlind har en framträdande roll inom den nynazistiska Svenska motståndsrörelsen och är ansvarig utgivare för hatsajten Nordfront.

Händelsen som ska tas upp under rättegången inträffade den 15 december 2013, i samband med en manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp i södra Stockholm. En grupp motdemonstranter kom till platsen och det blev en våldsam sammandrabbning.

Som bevis mot söderhamnaren och ytterligare fem medåtalade ska åklagaren visa filmer från händelsen i Kärrtorp inför rätten.

– Materialet är en kombination av filmer från Svenska motståndsrörelsen själva och från allmänheten, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Enligt åklagaren ligger straffvärdet på sex månaders fängelse för det våldsamma upploppet.

– Vilken grupp de tillhör saknar egentligen betydelse. Däremot måste man visa på att de har ett gemensamt uppsåt, säger Tomas Malmenby.

Enligt uppgifter i förundersökningen fördes Saxlind till arresten med en sårskada i huvudet. Han satt sedan anhållen i tre dagar innan han åter försattes på fri fot, fortsatt misstänkt för brott.

När han förhördes av polisen gav han inga svar på om han hade varit på plats i Kärrtorps centrum. Det kommer att bli nya förhör med honom i rätten.

Under rättegången ska han försvaras av advokat Kerstin Koorti.

– Han förnekar brott. Jag anser att åklagarens bevisning är svag, säger hon.

Rättegången hålls i Södertörns tingsrätt i Huddinge och väntas pågå i två dagar.

Mer läsning

Annons