Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han ljög oss rakt upp i ansiktet"

/
  • Folkpartisterna Hans Lindblad, Hans Backman och Kenth Lövgren är upprörda över skandalen inom partiet och hoppas att den inte ska göra att förtroendet sjunker för partiet i den lokala politiken. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Skandalen i folkpartiet rör upp känslorna bland de lokala politikerna i partiet. De är rädda för att även de lokala folkpartisterna ska svärtas ner av skandalen trots att de inte varit inblandade.

Annons
Bland de lokala politiker som fanns vid folkpartiets valstuga i Gävle igår var kritiken hård mot de partikamrater som varit inblandade i datorintrånget, känt till det och tagit del av intern socialdemokratisk information. Mest kritiska var man mot den nu avhoppade partisekreteraren Johan Jakobsson.

- Han ljög oss rakt upp i ansiktet när han stod framför TV-kamerorna och sa att han inte hade känt till det här, säger Boel Johansson, folkpartistisk landstingskandidat.
Men hon säger att hon har förtroende för partiledaren Lars Leijonborg och tycker att han kan stanna kvar på sin post.
- Efter det som har framkommit hittills så har jag fortfarande förtroende för honom, säger Boel Johansson.
Hans Lindblad, före detta riksdagsledamot för folkpartiet, är också mycket upprörd över det som hänt.
- Det är elementära saker att följa lagen och att inte ljuga. Sanningen kommer alltid fram och den som gör sånt här skadar alltid det egna partiet, säger Hans Lindblad.

Folkpartiets nuvarande riksdagsman från Gävleborg, Hans Backman, vill betona att det hittills inte är några förtroendevalda politiker som dragits med i härvan kring dataintrånget utan enbart politiska ombudsmän och tjänstemän inom partiet.
- De som har varit inblandade i det här har agerat helt omdömeslöst. Men det är viktigt att inte alla förtroendevalda pekas ut som skyldiga trots att de inte varit inblandade, säger Hans Backman.
Alla de lokala folkpartister som GD pratar med runt partiets valstuga är ledsna över det som hänt och hoppas att det ska bli tillfällen att prata om partiets politik med väljarna trots det som hänt.
- Vi här i Gävle har inget att skämmas för, vi står fast vid vår politik och jag kan garantera att det inte är någon härifrån som har känt till något av det som framkommit i media de senaste dagarna, säger Kenth Lövgren, oppositionsråd för folkpartiet i Gävle.

Han är rädd för att skandalen inom folkpartiet kommer leda till att förtroendet för alla politiker minskar.
- Förtroendet för politiker är redan lågt här i Gävle, bland annat på grund av de lokala skandaler som inträffat tidigare. Det är viktigt för oss politiker att leva som vi lär, jag hoppas att Gävleborna kan gå till valurnorna och lägga sin röst på politiker som de kan känna förtroende för.

Samuel Åsgård

Mer läsning

Annons