Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtläkaren Fikru Marus fall uppe i landstingsfullmäktige

/
  • Närmare trettio kolleger på Hudiksvalls sjukhus stödjer Emy Maru i kampen för att befria hennes pappa, hjärtläkaren Fikru Maru, som är frihetsberövad i Etiopien.

Fikru Marus öde togs upp i landstingsfullmäktige. Hudiksvallsläkaren sitter sedan drygt ett år tillbaka fängslad i Etiopien.

Annons

Margareta Sidenvall (KD), ledamot i landstingsfullmäktige, frågade landstingsrådet Eva Tjernström (S) om vad landstinget gör för att uppmärksamma Fikru Marus situation. Hjärtläkaren sitter sedan ett drygt år tillbaka fängslad i Etiopien anklagad för mutbrott. Han anklagas för att ha betalat mutor för att få föra in medicinsk utrustning till hjärtsjukhuset Addis Cardiac Hospital som han driver i landet.

– På vilket sätt kommer Landstinget Gävleborg utöva påtryckningar för att hjälpa honom. Vi är några ledamöter som i fortsättningen kommer ta upp den här frågan vid varje landstingsfullmäktigemöte till dess att Fikru Maru är fri, säger Margareta Sidenvall.

Eva Tjernström förklarar att landstingsstyrelsen har kontakt med Utrikesdepartementet, UD, om Fikru Marus situation.

– Nu står vi i ett sammanhang som är offentligt där alla kan höra vad vi säger. Jag vill inte återge allt som har sagts, i det här läget vill jag inte säga mer om inte UD tycker att det är lämpligt, säger hon.

FIkru Maru har bott i Sverige i 37 år och är också utbildad till läkare här. Han har en halvtidstjänst på Hudiksvalls sjukhus och har tidigare arbetat som överläkare på bland annat Danderyds sjukhus och Sankt Görans.

Mer läsning

Annons