Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan har en sparplan för att nå nollresultat

GÄVLE Högskolans ekonomi ser sämre ut än väntat. Det framgår av en prognos som presenterades för styrelsen i går.
- Istället för ett nollresultat kan vi få ett underskott på nio miljoner kronor i år, säger rektor Leif Svensson.

Annons
Den ekonomiska uppföljningen för första halvåret 2007 visar att högskolan har 300 helårsstudenter färre än man räknade med när budgeten skrevs. Färre studenter innebär mindre pengar vilket kan leda till ännu tuffare åtgärder för att få balans i ekonomin.
- Vi har en sparplan för att nå nollresultat nästa år och ett stort underskott i år är en negativ faktor som kan påverka antalet kommande uppsägningar. Samtidigt försämrar vi naturligtvis vår förmåga när vi säger upp folk, det är ett övervägande som vi får göra i god dialog med institutionerna, säger Leif Svensson.
I slutet av september förväntas högskolan lämna besked om hur många som sägs upp vid de olika institutionerna. Under gårdagens styrelsemöte presenterades också den senaste antagningsstatistiken som visar på ett ökat intresse för de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna.
- Det verkar i hög grad bero på våra 134 kinesiska studenter som läser på tekniska program, säger Leif Svensson.
Söktrycket på humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar minskar däremot. Lärarutbildningen har också tappat i popularitet även om intresset för att bli grundskollärare fortfarande är stort.
Efterfrågan på sjuksköterskeprogrammet är fortsatt stabil. Fastighetsmäklarprogrammet ligger också bra till även om söktrycket har minskat en aning.
Socionomprogrammet hör till ett av högskolans populäraste program med 500 förstahandssökande till 80 platser.
- Det är också glädjande att intresset för vårt nya masterprogram i elektronik är stort. Det har 69 förstahandssökande till 30 platser, säger Leif Svensson.
Styrelsen beslutade också att sjösätta två nya utbildningar inför höstterminen 2009; film- och litteraturprogrammet och personal- och arbetslivsprogrammet.
- Vi har redan den kompetens som krävs för dessa utbildningar som vi tror kan vara intressanta, säger Leif Svensson.

Mer läsning

Annons