Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga spår efter Engla

/

Den tioåriga flicka som försvann från Stjärnsund utanför Hedemora i lördags har inte hittats. Vid sju-tiden i morse fortsatte polisen sökandet.
Polisen rubricerar försvinnandet som misstänkt människorov.

Annons
- Vi har ett fyrtiotal personer ute och letar nu och det kommer att bli fler under dagen. Det finns fortfarande sektorer att söka igenom runt platsen där flickan försvann, säger Sven-Åke Petters, presstalesman vid polisen i Dalarna, till TT.
Polisen söker igenom sommarstugor i området i jakt på spår efter att någon befunnit sig där, men än så länge har inget anmärkningsvärt hittats.

Fortfarande är ingen misstänkt för brott i samband med försvinnandet.
-Vi jobbar med två spår nu. Antingen ligger hon i terrängen eller så är det ett brott bakom och hon är bortförd, säger Sven-Åke Petters.
Polisen har ännu inte fått tag på flickans pappa som ska befinna sig utomlands. Spansk polis hjälper till i sökandet efter pappan.
Förutom att söka i terrängen ska polisen under måndagen gå igenom familjens dator för att se om flickan har haft några kontakter utåt.
-Vi kartlägger personer runtomkring flickan, men jag kan inte berätta något om det just nu av spaningstekniska skäl, säger Sven-Åke Petters.
Flickans mobiltelefon var påslagen fram till söndagskvällen och har registrerats av en mobilmast. Men sent på söndagskvällen gick det inte längre att plocka upp några signaler från telefonen. Om det beror på att batterierna tog slut, att den stängdes av eller om den skadats av söndagens regn går inte att utröna.
Under natten till måndagen har ett par hundpatruller, fyra värmekameror och poliser varit ute i terrängen för att söka efter flickan, men utan resultat.
Samtidigt som sökarbetet pågår har polisen inlett en utredning om att flickan kan ha utsatts för brott.

Flickans familj, kamrater och andra hördes under söndagen. Det finns ingen misstänkt i nuläget, enligt polisen.
Tioåringens pappa, som bor i Spanien, har utan framgång sökts via spansk polis. Enligt polisen är det möjligt att han befinner sig någon annan stans än i Spanien, dock inte i Sverige.
-Men det finns inga misstankar mot honom, säger Karl-Göran Karlsson, kommissarie vid polisen i Dalarna, till TT.
Flickan hade i lördags varit och lekt med kamrater på en fotbollsplan och skulle cykla hem, en sträcka på omkring fem kilometer.

Tioåringen talade med sin mamma i telefon flera gånger under dagen, senast vid tvåtiden på lördagseftermiddagen, strax innan hon skulle ge sig iväg hemåt. När mamman ringde en halvtimme senare svarade flickan inte.
En stor sökinsats inleddes snabbt.
Flickans cykel hittades av hennes morfar 500 meter från hemmet, kastad i ett buskage några meter från vägen. Vid cykeln har polisen säkrat bilspår som tekniker har undersökt.
Cykeln ska genomgå en teknisk undersökning.

Omkring 600 meter från den plats där cykeln hittades mötte flickan ett sällskap i lördags när hon var på väg hem. En i gruppen hade en helt ny kamera som han ville prova. Han tog en bild av flickan bara minuter innan hon försvann.
Föraren till en ljusgrön Volvo sågs i närheten av fotbollsplanen på lördagen och hörde av sig till polisen dagen efter. Mannen var där för att hälsa på sina föräldrar och är inte misstänkt på något vis, enligt polisen.

Många frivilliga ortsbor deltar i sökandet efter tioåringen, berättar Eva Larsson, rektor vid den lokala skolan som fungerar som samlingscentral.
-Stämningen är tryckt men många vill hjälpa till. Jag har inte själv deltagit i sökandet utan jag finns på skolan hela tiden. Kommunen har aktiverat en krisgrupp som är beredd att rycka in, säger hon.

TT

Mer läsning

Annons