Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik mot Gävle i utbredd vårdtvist

En nära anhörig till en avliden vårdpatient inom Landstinget Gävleborg har anmält flertalet vårdinrättningar, bland annat Gävle sjukhus, för brister i vården. Inspektionen för vård och omsorg fastslår, med vissa anmärkningar, att inget fel begåtts.

Annons

Anmälan inkom till Socialstyrelsen i maj 2012, och berör bristfälliga rutiner och fördröjd behandling vid vårdinrättningar i Gävle, Ljusdal och Hudiksvall.

Patienten som led av kol, en kronisk lungsjukdom, kontaktade först akuten i Ljusdal sommaren 2011 för andningsbesvär, en utredning som lades ned. Något som längre fram visade sig vara lungcancer. I oktober samma år missade Hudiksvalls sjukhus patientens tumörsjukdom, som inte uppdagades förrän i december.

Vidare uppger anmälaren att kontakten med Gävle sjukhus inte fungerade, och att vården missade att begära prover vid två tillfällen. Den palliativa vården inom Närsjukvården i Ljusdal ska även den ha varit bristfällig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar att vårdinrättningarna inte begått något fel, och att sjukdomen var så långt gången att endast bromsande mediciner kunde erbjudas.

Man påpekar dock att patientens allt mer återkommande besvär hade varit skäl för beslut om en lugnröntgen i Ljusdal, där även den palliativa vården får synpunkter.

IVO finner däremot inget underlag som stödjer påståenden om att behandlingen på Gävle sjukhus fick skjutas upp på grund av saknade provsvar. Den fördröjda behandlingen var ett resultat av svårigheten att fastsälla tumörtyp och utbredning, vilket krävde att flera metoder fick användas.

IVO beklagar det inträffade, men finner att behandlingen vid lungkliniken i Gävle gått rätt till.

Mer läsning

Annons