Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper debuterar i Brynäs – och gör det rakt in i förstakedjan

/

Han har beskrivits som nästa storstjärna och nämnts i samma andetag som Nicklas Bäckström, Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Elias Lindholm.
Mot Karlskrona debuterar 17-åriga Jesper Boqvist och han gör det i Brynäs förstakedja – som ersättare för Anton Rödin.
– Men jag kan bara vara Jesper och spela mitt spel och göra det jag är bra på, säger han efter tisdagsträningen.

Annons

LÄS ÄVEN: Möt jättetalangerna Boqvist som är Brynäs framtid

Han bryr sig inte så mycket om de superlativ som kommer, han försöker att inte lyssna på jämförelserna med NHL-stjärnorna som Brynäs fostrat och han känner egentligen ingen press på sig. Inte från alla supportrar som tror att han är en frälsare heller.

– Det blir nästan fånigt att göra den jämförelsen nu – jag har ju inte ens debuterat i SHL än. Jag ska göra mitt allra bästa förstås och jag kan i alla fall lova att jag är riktigt sugen och laddad för det här. Lite pirrigt också förstås.

I J20-serien har han varit otroligt bra nästan rakt igenom. På 24 matcher i J20 Elit norra gjorde han 34 poäng (16+18) och vann poängligan. Nu på sex matcher i Topp-10-serien är han etta igen med 13 poäng (4+9).

– Jag hade en liten svacka när hela laget inte spelade så bra för ett tag sedan. Men nu känns det bättre igen, säger Jesper som bland annats gjorde fem poäng (2+3) mot Rögle i söndags.

Det är klart att det är stor skillnad mellan juniorligan och SHL. Men hockeymässigt är det nog utom allt tvivel att han håller måttet.

– Det är förstås mycket nytt runt omkring och allting går snabbare och är svårare än i J20-serien. Sedan försöker jag att inte sväva iväg utan har bra folk runt omkring mig som gör att jag står med båda benen på jorden. Men visst har jag väntat och längtat efter den här chansen och det ska bli så jäkla roligt.

LÄS ÄVEN: Stisse Åberg: Brynäs aktiekurs rasar – därför måste Bengtzén agera. Nu.

Han har tränat med A-laget till och från sedan i höstas men då oftast som extraspelare eller i en fjärdekedja. Nu åkte han omkring med Greg Scott och Oscar Lindblom på träningen.

– Det blev så. Kart det är otroligt inspirerande och grymt att få spela med två så bra killar. Sedan kan jag inte vara en ny Anton Rödin som är seriens kanske bästa spelare.

Men han är ändå lik Anton i sin spelstil och kanske till och med spelar med en h-ö-g-r-e fart än Brynäs lagkapten. För det går undan när Jesper är på isen både med och utan puck.

– Det är väl min styrka och så ska jag försöka hålla i pucken lite också, vara konstruktiv och jobba jäkligt hårt. Sedan gäller det att ligga rätt i det defensiva spelet, behärska och tänka på det också. Det går mycket snabbare och man blir straffad vid minsta misstag. Det märker jag bara på träningarna här, säger Jesper.

Så på onsdagsförmiddagen blir det till att sätta sig i flygplanet som tar Brynäs till Karlskrona. Det är också nytt för Jesper som är van med bussresor kors och tvärs genom hockeysverige.

LÄS ÄVEN: Brynäs-bröderna Boqvist tar plats i varsitt landslag

– Men jag har drömt om det här tillfället sedan jag var riktigt liten och sprang omkring hemma i Hedemora med en Brynäströja. Nu är jag där och det ska bli otroligt häftigt.

I övrigt i Brynäslaget är det osäkert på backsidan där Marc Zanetti, Lukas Kilström och Jörgen Sundqvist fortfarande är sjuka.

– Vi tar ut laget på onsdagen. Vi måste avvakta och se vilka som kan spela, sa tränaren Thomas "Bulan" Berglund.

Klart är i alla fall att Mattias Nörstebo är tillbaka och spelar från start.

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

Mer läsning

Annons