Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson missar Tour de Ski

I morgon startar Tour de Ski, en av årets höjdpunkter inom längdåkningen eftersom det inte är mästerskapssäsong.

Men en man saknas på startlinjen.

- Det känns tungt att tvingas slänga in handduken, men jag testade med en löprunda hemma i Årsunda i morse och kände att kroppen inte var okej, säger Emil Jönsson.

Annons
Hade det rört sig om ett vanligt lopp så hade nog Jönsson funderat vidare på att ställa sig på startlinjen.
- Jag har sakta blivit bättre och bättre i förkylningen, men det här är något man inte ska ge sig på utan att vara helt frisk. Då kan hela säsongen vara förstörd.
Tour de Ski är inte ett lopp utan åtta lopp på tio dagar och hade premiär på världscupprogrammet i fjol och blev genast en succé.
- Det är en spännande tävlingsform, så därför hade det varit kul att testa. Jag har ju faktiskt siktat in mig på det här hela hösten, bara för att få mäta mig med övriga världseliten i distanslopp.
Åtta lopp körs på tio dagar, med inledningen med en prolog på 4,5 kilometer i dag i tjeckiska Nove Mesto. Därefter följer bland annat två vanliga sprinttävlingar, samt fem distanslopp på 15 eller 20 kilometer där avslutningen är 15 kilometer fritt och målgång uppför slalombacken i Olimpio III på Alpe Cermis i Italien. Först upp vinner, eftersom det är jaktstart.
- Bara att få köra den avslutningen hade varit kul. Nu får jag sätta mig i TV-soffan och heja på i stället. Även om jag inte får vara med tänker jag inte missa det här.
- Jag räknar med att komma igång med träningen parallellt, och får se det här som en uppbyggnadsperiod.
· Vem vinner då?
- Tobias Angerer. Det här är som gjort för honom.
· Svensksidan då?
- Anders Södergren kommer att vara med långt därframme. Med lite flyt finns han med i toppen inför sista dagen, och då kommer det att handla om topp tre.
· Vad väntar härnäst för dig?
- Ja du, haha - ingen aning. Jag har just kommit till Östersund och slängt i trunken som jag hade packat för Ski de Tour. Jag har ingen aning.
· ...få se, vad sägs om Canmore, Kanada?
- Så är det ja. Det är sprinttävlingar där i slutet av januari (klassisk stil 23:e, fri stil 25:e). Då ska jag vara i form igen.
Det är inte bara Emil Jönsson som tvingats backa ur Tour de Ski. Bara tre svenska damer kommer till start i säsongens viktigaste längdevenemang. Detta sedan Maria Rydqvist och Anna Simberg lämnat återbud. In kommer i stället Jenny Hansson, Vålådalen.
På herrsidan har förutom Jönsson även Johan Olsson lämnat återbud. Ersättare blir Daniel Rickardsson, Hudiksvall.
Truppen, damer: Anna Hansson, IFK Mora, Jenny Hansson, Vålådalen, Charlotte Kalla, IFK Tärendö.
Herrar: Jerry Ahrlin, Vålådalen, Mathias Fredriksson, Axa, Marcus Hellner, Gellivare, Mats Larsson, Åsarna, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Anders Södergren, Östersund.

Mer läsning

Annons