Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp för bästa försvar

/
  • Det är fightingen i karate som tjejerna har fastnat för och tycker är allra roligast.
  • Elin Bakkan, 18, studerar,  Gävle
– Försöka slå mig fri, försvara mig så gott jag kan och ge rånaren grejer eftersom man inte vet om de har kniv eller inte.
  • Frida Englund Öhman, 16, Vadstena – Jag skulle bli rädd och för­söka försvara mig med hjälp av att sparka personen.
  • Sabina Hamlin, 16, Tierp:
- Jag skulle försöka slå mot ansiktet och skrika för att få uppmärksamhet.
  • Lena Östling, 44, arbetssökande, Gävle.
– Jag skulle springa men först undvika att komma i närheten av något misstänkt.
  • Henrietta Molin, 17, studerar, Gävle
– Försöka slå tillbaka eller skrika.
  • Victoria Lawniczak, 17, studerar, Gävle
– Skrika allt vad jag kan, ge rånaren vad den vill ha och eventuellt slå tillbaka.

Rebecca och Johanna kan försvara sig.

Deras vapen stavas Kyokushin.

Den som knockar vinner!

Annons

Kyokushinkarate som både Rebecca Drage, 14 år, och Johanna Axelsson, 16 år, tränar är en form av fullkontaktskarate vars tävlingsgren är förbjuden i Sverige om man är under 18 år.

Både Rebecca och Johanna tror att de kommer att använda sig av det självförsvar de lärt sig via karate om de skulle bli utsatta för någon typ av fysiskt påhopp.

– Jag kommer absolut att försöka försvara mig om jag blev utsatt för en sådan situation. Men om de är flera som går till attack så skulle jag nog inte göra någonting. Känns som att det bara blir värre då, säger Johanna.

Rebecca har tidigare blivit hotad. Hon var ute och gick med en kompis när de blev förföljda av en äldre man.

– Mannen började ställa flera konstiga frågor och tafsade på min kompis. Eftersom det inte var jag som blev utsatt så kunde jag inte gå till motattack. Vi tillkallade polis, berättar hon.

Redan som sexåringar började Rebecca och Johanna att träna karate. Det förekommer sparkar mot huvudet i sporten och tävlingsgrenen är förbjuden i Sverige. Därför har tjejerna i stället åkt till andra länder som Japan, Belgien, Holland och Danmark för att tävla.

– Den som knockar den andra vinner, berättar Rebecca.

Robert Wiklund, tjejernas tränare, tror att de som tränar olika kampsporter blir mer självsäkra och utstrålar trygghet. Tack vare det så kanske förövaren väljer att inte gå till attack.

Trots att både Rebecca och Johanna tävlar i karate så känner de sig ändå inte helt säkra. De menar att det alltid är bra att kunna lite självförsvar, speciellt för tjejer.

– Det är inte så tryggt ute på gatorna precis. Det är vi tjejer som drabbas av våldtäkter och därför är det extra viktigt för oss att kunna försvara oss, säger Rebecca.

– Det händer mycket nuförtiden ute på kvällarna. Så självklart är jag rädd, det känns som att det är mer kriminalitet nu än tidigare. Därför går jag helst inte ensam ute på kvällarna, säger Johanna.

Johanna har flera tjejkompisar som vill börja med kampsport för att kunna försvara sig i hotfulla situationer. Hon tror även att föräldrarna råder tjejerna att börja. De vill känna tryggheten att kunna försvara sig.

– Många tycker att det känns tryggt att gå ute på gatan med oss eftersom vi kan karate, säger Rebecca.

Micaela Toresson

praktikant

Mer läsning

Annons