Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapp seger ger ovisst läge

/
  • Ann Margret Knapp, s, hoppas kunna bilda en majoritet där socialdemokraterna ingår. Men frågetecknen är många. Om sverigedemokraterna kommer in kan det bli ett blocköverskridande samarbete. Arkivbild: Lasse Halvarsson

GÄVLE Trots ett knappt röd-grönt röstövertag är det oklart vilka som ska regera de närmaste fyra åren i landstinget i Gävleborg. Miljöpartiet vet inte vilken sida de ska liera sig med. Och i vassen lurar SD.

Annons
Den som hoppades att valet skulle bringa ordning och reda i landstingets parlamentariska situation blev gruvligt besviken. Oredan består, åtminstone ytterligare en tid.
När rösträkningsproceduren blev klar i går eftermiddag visade det sig att de röd-gröna partierna - socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet - fått flest röster. Men skillnaden i mandat i fullmäktige mellan de två blocken blev minsta tänkbara, 38-37. Och det är inte säkert att regeringskoalitionen håller ihop. Miljöpartiet tvekar inför ett fortsatt samarbete.

- Vi har inte bundit upp oss för något av blocken. Nu när vi fått en vågmästarroll tänker vi utnyttja den. Vi kommer att ha samtal med bägge sidor, säger Maria Aspers, förstanamn på miljöpartiets landstingslista.
Även om miljöpartiet de senaste fyra åren regerat med s och v i landstinget ska partiet inte ses som ett "vänsterparti", betonar hon.
- Vi gillar inte skattehöjning och centralisering av verksamhet. Vi vill också ha mer mångfald än vänsterpartiet.
Oppositionspartierna - moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet - gick fram med ett mandat i valet men det räckte inte för att åstadkomma ett maktskifte. Miljöpartiets utspel gör dock att drömmen om att få leda landstinget lever vidare.

- Vi har inget emot den linje miljöpartiet driver i dag i landstinget. Men bollen ligger hos dem. Vi håller dörren öppen, säger Stig Zettlin, sjukvårdspartiets oppositionsråd.
Landstingsrådet Ann Margret Knapp, s, säger att hon hoppas kunna bilda en majoritet där socialdemokraterna ingår.
- Vi gick trots allt fram i valet och är det klart största partiet i landstinget. Det vore märkligt om inte vi skulle få vara med och styra, säger hon.
Men frågetecknen är många. Ett är sverigedemokraternas eventuella intåg. Hur många som röstat på partiet i landstingsvalet är oklart eftersom valmyndigheten inte särredovisar partiets valresultat förrän senare. Sverigedemokraterna ryms tills vidare under kategorin "övriga partier". Dessa "övriga partier" har fått 3,1 procent. Gränsen för att komma in i landstingsfullmäktige går vid tre procent.

- De flesta av de rösterna bör ha tillfallit oss. Vi är det enda parti utöver dem som redan finns i landstinget som ställde upp i landstingsvalet, säger Roger Hedlund, ordförande i sverigedemokraterna i Gävleborg.
Med det ytterst jämna läge som råder skulle sverigedemokraterna kunna få en vågmästarposition. En drömsits för sverigedemokraterna och en mardröm för övriga partier som inte vill ha med sd att göra.
Ann Margret Knapp ser, bland annat mot den bakgrunden, ett brett blocköverskridande samarbete med ett eller flera borgerliga partier som ett tänkbart scenario.
- Svåra frågor väntar under de kommande åren En tydlig majoritet skulle vara det bästa för verksamheten, säger hon.
De närmaste dagarna väntar diskussioner inom och mellan partierna i syfte att skapa en ny majoritet i landstinget.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons