Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsum Gävleborg säger upp sju

Sju anställda, de flesta med över 20 års anställningstid, sägs upp från Konsum Gävleborg. Ett nytt affärssystem minskar behovet av personal på huvudkontoret.

Annons

I dag arbetar totalt 35 personer på Konsum Gävleborgs huvudkontor. På redovisningsavdelningen jobbar 13 anställda och det är sju av dem som nu sägs upp. Facket fick MBL-information om förändringarna i somras och förhandlingarna om uppsägningarna slutfördes i förra veckan.

Uppsägningarna sker inte helt efter anställningstid. Konsum Gävleborg har också angett kompetensskäl för att säga upp en del av de anställda. Arbetsgivaren ställer krav på någon form av ekonomisk utbildning när avdelningen organiseras om.

– Det blir mer fokus på ekonomi än på bara redovisning. Vi får en effektivare organisation, säger Susanne Lindqvist, personalchef på Konsum Gävleborg.

Facket har haft synpunkter men har inte kommit längre än så i förhandlingarna.

– I och med att de gör en omorganisation av avdelningen har arbetsgivaren rätt att göra så. Det är tyvärr inte så mycket vi kan göra åt det, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman på Handels avdelning i Gävle.

Enligt Susanne Lindquist har de flesta som sägs upp en anställningstid på över 20 år. Det innebär att uppsägningstiden är minst sex månader, för några upp till ett år eftersom de är över 55 år. De uppsagda kommer att få stöd via Utvecklingshuset.

De flesta av de uppsagda har också fått arbetsbefrielse i varierande perioder, som längst i elva månader.

Mer läsning

Annons