Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 klassiker att läsa i sommar

/

Gefle Dagblads kulturredaktion tipsar om tio klassiker som du borde passa på att läsa under sommarledigheten – om du inte redan har gjort det.

Annons

”En förlorad värld” av Evelyn Waugh: Har kommit i nyöversättning under våren, så det ger en perfekt anledning att läsa den bitterljuva romanen om vänskapen mellan Charles Ryder och Sebastian Flyte. Men varning – risken finns att du stänger inne dig själv halva sommaren för att se om den klassiska tv-serien.

”Stolthet och fördom” av Jane Austen: Tv-serien ”När döden kom till Pemberley” som var en deckarfortsättning på Jane Austens klassiker var förtjusande, så i väntan på en fortsättning – förhoppningsvis – får vi hålla till godo med originalet. Vilket inte är så lite.

”Den stora Gatsby” av F Scott Fitzgerald: Risken finns att filmatiseringen från häromåret skrämde bort fler läsare än vad som lockades till denna melankoliska pärla. F Scott Fitzgeralds roman är så mycket bättre än filmen.

”Dödssynden” av Harper Lee: Klassikern från 1960 får i sommar ett nytt kapitel. Och mer än så, faktiskt: En helt ny bok. När det blev känt att det finns ett nytt manuskript av Harper Lee att ge ut blev det en världssensation. Nya boken heter ”Ställ ut en väktare” och ges ut i augusti.

”Den allvarsamma leken” av Hjalmar Söderberg: Förmodligen den bästa otrohetsroman som någonsin har skrivits. Arvids och Lydias kärlek med förhinder har en samtida känsla, men med mer elegans än om de hade träffats på någon av de där otrohetssajterna med namn som på amerikanska strippor.

"Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij: Klassiker? Hur ska det då gå med sommarens deckarläsning? Med "Brott och straff" får man båda delarna, i Fjodor Dostojevskijs klassiska roman om mördaren Raskolnikov och dennas febriga samvetskval.

"Vintage Munro: Nobel Prize Edition" av Alice Munro: Kan Nobelpristagaren Alice Munro redan platsa bland klassikerna? Kanske, kanske inte. Utan tvekan hör hon hemma där så småningom. Hennes noveller är ofta tämligen långa, så de räcker för en dag på stranden men ger ändå utrymme för många glasspauser.

“Röda rummet” av August Strindberg: En annan roman som får ett slags fortsättning i sommar. Strindbergs satiriska blick på Stockholms etablissemang 1879 får i sommar en uppdatering av Viktor Barth Kron, välformulerad politisk krönikör i DN. Läs båda, förslagsvis. Strindberg först!

”Lolita” av Vladimir Nabokov: Läs den för språket! Vladimir Nabokov skriver som en hel blombukett fylld av bin, redo att sticka. Berättelsen om Humbert Humbert som blir besatt av den vampiga tonåringen Lolita är perfekt berättad på en prosa som fungerar som ett skinande omslagspapper kring en obehaglig överraskning.

"Drama kring ung dansör" av Dorothy Sayers: Läckberg och Marklund kan gräva ner sig i sanden. Den riktiga deckardrottningen heter Dorothy Sayers.

Mer läsning

Annons