Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla älskar Sherlock - med rätta

Snart sänder SVT tredje säsongen av ”Sherlock” och det är läge för Sherlock-feber igen – just nu repriseras de två första säsongerna på samma kanal och ja, de är precis lika bra som vi minns.

Annons

Första säsongen är avklarad (men går, tror jag i alla fall, att se ännu ett tag på SVTplay) och den där fullkomligt gastkramade slutscenen i säsongsavslutningen ger fortfarande rysningar:

Holmes och Moriarty möts i en öde simhall och laddningen dem emellan är nästan erotisk. Sherlocks ärkefiende är också den ende som faktiskt matchar honom i intelligens och den rådgivande detektiven har under det andlösa avsnittet, som är en hetsig jakt mot klockan, utmanats på ett sätt som också kittlar honom.

Men så visar Moriarty sin helt galna sida – och Sherlock blir hans mänskliga motsats när han och den i sprängmedel inlindade doktor John Watsons blickar möts. Det är briljant tv.

Och också tv som fallit de mest inbitna Sherlock Holmes-fansen, de så kallade Sherlockianerna på läppen. Det framgår i Sherlock Holmes-vetaren Mattias Boströms bok ”Från Holmes till Sherlock” (som jag bara läst delar av ännu).

De har genom alla år faktiskt applåderat nytolkningar av den skarpsinnige och excentriske detektiven som Sir Arthur Conan Doyle skapade (och som i författarens egna ögon växte till ett monster) – det finns inget av ”rör inte vår Holmes”, tvärtom.

Boström berättar att det nästan från första början funnits ett slags parallell-Holmes, en lek med karaktären, och därför gillar han också de senaste Sherlock Holmes-filmerna i regi av Guy Ritchie, där Robert Downey jr spelar en Holmes som slåss lika mycket som han tänker, och han hittar kopplingar till såväl amatörboxaren Conan Doyle som till humorn i replikerna som också finns med under ytan i originalhistorierna.

Mark Gatiss och Steven Moffats BBC-serie ”Sherlock” placerar Holmes och Watson i ett nutida London och även om fallen som den till en början omaka duon löser refererar till de ursprungliga så är det vänskapen mellan Sherlock, denne knepige figur som kommer på kant med alla, och John, alltjämt krigsveteran från Afghanistan (det säger en hel del om att samma land kan komma ifråga med nästan ett och ett halvt sekels mellanrum, men det är en annan historia) som står i fokus.

Och nu har de traditionella Sherlockianerna fått sällskap – en fankultur som tar sin utgångspunkt i tv-serien har uppstått på sociala medier och lever och frodas och göds inte minst av seriens skapare själva som kastat köttben åt fansen i form av ord som teman för de olika delarna innan namnen på avsnitten släppts och öppnat för spekulationer kring vilka vinkningar till originalhistorierna som görs och eftersom relationen mellan Sherlock och John är så central spekuleras också i hur den ska utmynna.

Redan nu ryktas om en fjärde säsong. Men vi kan alltså gotta oss åt den tredje snart.

Mer läsning

Annons