Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder av ett förgängligt Tokyo

/

Annons

Efter jordbävning och världskrig byggdes den ultramoderna japanska staden. I ”Tokyo stories” fångar tre fotografer gatulivet i ett Tokyo som inte längre finns.

På en av Shigeichi Naganos bilder ligger kostymklädda japaner och vilar, förmodligen för att snart orka jobba ännu lite hårdare, ännu lite effektivare. Den futuristiska staden, väldens tätast befolkade storstadsområde med skyskrapor och modern arkitektur är det Tokyo vi tänker på i dag.

Nagano skildrar såväl den moderna staden som dess framväxt. Han är den yngste och den ende nu levande av de tre japanska dokumentärfotografer som nu ställs ut på Kulturhuset i Stockholm.

– Tokyo är en av de städer som ändrats allra mest under 1900-talet, förklarar Marc Feustel, utställningens kurator och tillika expert på japanskt fotografi.

På 1920-talet förstördes staden av en jordbävning. Före andra världskriget var Tokyo till stor del byggt av trä, berättar Marc Feustel, efter kriget återstod bara brända fält.

– Vi ville visa Tokyo före kriget, som inte är särskilt känt, och uppbyggnaden efter kriget. Det var en period av snabb industrialisering och ekonomiskt tillväxt, och början till den här ultramoderna staden.

I fokus står människorna på gatan, inte arkitekturen. Tadahiko Hayashi har fångat en ensam mamma med ett litet barn, mitt i krigsförödelsen, men också två vackra geishor på stilla promenad.

De tre fotograferna kände varandra väl, berättar Marc Feustel. Även om de såg sig själva som dokumentärfotografer har de lagt stor vikt vid estetik och komposition. Något särskilt japanskt hos dem finner han dock inte.

– Vi förväntar oss att japanskt fotografi ska se ut på ett särskilt sätt, men jag skulle säga att det inte är så. När det gäller dessa tre finns absolut ett inflytande från japansk konst, men lika mycket från det västerländska fotografiet, från upptäckten av Leicakameran och mycket annat.

Utställningen visas på Kulturhuset i Stockholm 7 mars till 2 maj.

Erika Josefsson/TT Spektra

erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons