Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktspel på Dalhalla

Strax utanför Rättvik ligger en av Sveriges allra märkligaste och mäktigaste konsertsalar. Ett gammalt kalkbrott med vatten längst ner, omgivet av branta bergväggar. En märklig arena med en vidunderlig akustik.

Annons

 

Dalhalla har blivit en attraktion och en plats där all sorts musik framförs. Det har också blivit en arena för bittra strider, fega dolkstötar, maktspel och gud vet vad.

Margareta Dellefors, operasångerska, främst känd som radiopresentatör i P2, såg detta gamla kalkbrott och fick sin stora vision.

Här skulle hon, som nybliven pensionär, med tid, kraft, visioner och inte minst kontakter världen över kunna skapa en naturscen för opera i Sverige. En motsvarighet till Italiens Verona och Finlands Savonlinna.

Sagt och gjort. Hon satte igång och mot alla odds och med stora svårigheter förverkligade hon sin vision. Dalhalla kunde invigas den 21 juni 1995. Till och med världspressen rapporterade.

Därefter har publiken kommit och häpnat. Verksamheten kom igång, med operaföreställningar men också populärmusik, som Robert Wells och annat.

Sen började svårigheterna.

Om allt detta har Margareta nu skrivit sin bok.

Det är berättelsen, både om Margareta själv och om tillkomsten av Dalhalla.

Det är också en partsinlaga när det gäller de konflikter som skulle komma och den visar att man inte ostraffat ger sig på en Valkyria. En sådan slår tillbaka. Den som är intresserad av maktspel och hur det kan gå till har glädje av att läsa om alla intriger. Det är en välskriven och väldokumenterad bok. Jag själv kan bara konstatera att det är trist när människor träta.

Margareta Dellefors har helt klart varit besvärlig att tampas med. Hon försvarar Dalhalla, framför allt som en plats för opera, som sin egen baby.

Nu har hon lämnat ledningen.

Kvar i Dalhalla står en bronsstaty av henne och hon är hedersordförande i vänföreningen. Ordförande är för resten en tidigare Gävlebo, Göran Långsved.

På Dalhallas hemsida finns inga uppgifter om att det var Margareta Dellefors som skapade arenan.

Däremot kan man konstatera att det blir opera i Dalhalla i augusti. Dessförinnan spelar Gävle symfoniorkester två kvällar i juli tillsammans med Kalle Moraeus. Nu som tidigare är hennes ärkefiende, Håkan Ivarson, vd.

Mer läsning

Annons