Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professorn som romandebuterar

/
  • Micael Dahlén är ekonomiprofessorn som nu debuterar som skönlitterär författare.
  • Micael Dahlén har skrivit en fartfylld äventyrsbok med skruvade ingredienser. Men inbyggt i romanen finns också ett självporträtt av honom själv.
  • Micael Dahlén är lika rastlös och nyfiken som huvudpersonen Marty i

En rastlöst aktiv hjärna och ett hjärta som skenar i punkfart. Huvudpersonen i Micael Dahléns bok "Livet på Mars" har alltid känt sig som ett ufo. Det är en känsla som den romandebuterande ekonomiprofessorn kan relatera till.

Annons

"Rockstjärneprofessorn" kallas han ibland. I samma texter kan man vara säker på att hans långa hår och svartmålade naglar också lyfts fram –- som en övertydlig fingervisning om att Micael Dahlén åtminstone utseendemässigt är en outsider inom sitt område.

34 år gammal blev han professor vid Handelshögskolan i Stockholm, men har alltid haft många fler järn i elden.

Parallellt med sin yrkeskarriär har han föreläst och skrivit flera fackböcker, däribland "Monster" om seriemördare som Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa. För att hinna med sitt senaste projekt, "Livet på Mars", skrev han på nätterna.

– Jag tillät mig att fara ut i alla riktningar som jag tyckte kändes kul och spännande. Och i början var det jätteskönt att inte sova. Till slut känns det som att man springer i ett hav av bomull. Allt blir väldigt mjukt och fluffigt och härligt, berättar han.

Fluffigheten var kanske inte så nyttig i längden, sömnbristen gjorde att både hjärna och kropp tog stryk, konstaterar han. Nu har Micael Dahlén tagit tjänstledigt från Handelshögskolan för att hinna med allt det där roliga som han tidigare var tvungen att sköta vid sidan av.

– Jag vill inte tänka i termer av när tjänstledigheten slutar. Jag har skrivit på ett papper där det står 31 december 2014, men så långt fram i tiden vill jag inte tänka. Jag vill bara vara öppen för allt spännande som kommer att hända på vägen.

Kanske var det det nattliga skrivandet som gjorde att han släppte på garden i "Livet på Mars". På ytan är det en skruvad äventyrsroman som ligger rätt långt från verkligheten - men berättelsen om den udda spärrvakten Marty Andersson är i själva verket det mest personliga som Micael Dahlén har skrivit.

Skalar man bort ingredienser som att Marty förklarar sitt utanförskap med att han är född på Mars, att han av misstag får 54 miljoner kronor insatta på sitt bankkonto och därför blir jagad av ett gäng yrkeskriminella så skulle man kunna säga att det finns ett självporträtt inbyggt i boken.

– Jag har själv haft svårt att hitta ett sammanhang som jag känner mig hemma i. Jag har rört mig mellan en väldig massa sammanhang i alla år, men det känns som att jag har varit en turist i alla. Det tog rätt mycket energi innan jag nöjde mig med att vara det.

På Volantes hemsida har förlaget lagt ut ett brev från en förälder vars son har fått diagnosen adhd, en pojke som har svårt för det sociala spelet, men på många sätt ligger långt före sina jämnåriga i skolan.

"Min son har också långt hår och målar naglarna. Ur ett barns synvinkel blev det därför väldigt lätt för honom att identifiera sig med dig och han kände igen sig så väl i din beskrivning av dig själv. Vi var överens om att du var en mycket god förebild och någon han kan tänka på, när det känns motigt", avslutas brevet.

– Jag blir enormt rörd och tacksam när jag får höra sådant. De senaste åren, när jag har synts och hörts mer, så har ganska många människor som känner sig annorlunda på olika sätt och har hamnat utanför börjat höra av sig till mig, säger Micael Dahlén.

Det självupplevda utanförskapet och den rastlöst aktiva hjärnan har han gemensamt med huvudpersonen i "Livet på Mars".

Just nu har han massor av idéer på gång, däribland två nya böcker. Men först inväntar han responsen på debutromanen.

– Om ingen vill läsa den och ingen tycker att det är en god idé att jag skriver mer vill jag inte fördärva tillvaron för folk. Det värsta som skulle kunna hända är att alla tycker att den är jättedålig.

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons