Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Narek får stanna

/
  • Den armeniska konstnären Narek Aghajanyan får stanna i Sverige efter att Migrationsverket ändrat sitt beslut om utvisning.

Den armeniska konstnären Narek Aghajanyan får stanna i Sverige då Migrationsverket valt att ändra sitt beslut om utvisning efter en överklagan till Migrationsdomstolen.
– Det känns helt fantastiskt, jag fick beskedet på måndag morgon. Det här betyder att jag och min familj får ett nytt liv, vi kan starta om från början, säger Narek till Gefle Dagblad.

Annons

Gefle Dagblad skrev i mars att Migrationsdomstolen tagit upp Narek och hans familjs fall efter en överklagan till Migrationsdomstolen och i måndags kom beskedet att de får stanna. De flydde från Armenien till Sverige 2010 då Narek blivit misshandlad och fått sina målningar förstörda i huvudstaden Jerevan. I Sverige hamnade de i Ljusne och Söderhamn innan de fick hjälp med boende i Mehedeby av Arne Ruth, tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter.

Migrationsverket beslutade först att Narek och hans familj skulle utvisas från Sverige.

– De har från början hävdat att det inte fanns något hot mot Narek om han skulle återvända till sitt hemland. Men de har haft en felaktig bild av mänskliga rättigheter i Armenien. Jag har försökt driva den här frågan och skrivit många inlagor till Migrationsverket. Jag påpekade åtta allvarliga sakfel i deras beslut och vi fick rätt i Migrationsdomstolen, säger Arne Ruth.

Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket, kan inte uttala sig om specifika fall men håller inte med om att de har en felaktig bild av läget i Armenien.

– Jag skulle vilja säga att Migrationsverket håller hög nivå på sin information. En person kan ha fått ett avslag på sin ansökan men det kan dyka upp nya omständigheter om till exempel personen fortsatt bedrivit oppositionell verksamhet. Då kan det finnas skäl att pröva fallet på nytt, säger Carl.

Under tiden som den här processen har pågått har Narek fortsatt varit verksam som konstnär och ställt ut flera gånger i Gävle-området, bland annat på Länsmuseet Gävleborg och nu senast i Rosa Huset i Gävle i våras. Vad som händer nu har Narek inte hunnit fundera på, men han vill tacka alla som hjälpt honom och hans familj.

– Mycket beror på den hjälp vi fått av Arne Ruth. Vi fick Migrationsverket att inse att de var tvungna att göra en mer grundlig utredning och det fick dem i slutändan att besluta om att låta oss stanna. Vi ska ringa runt till alla våra vänner som hjälpt till, det här är även deras seger. I fyra år och fyra månader har de stöttat oss, säger Narek.

Mer läsning

Annons