Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Villa Sjötorp förfaller – vem bär ansvaret?

Camilla Dal ställer sig två kulturmiljövårdande frågor: Vem bryr sig om vårt kulturarv på allvar och vem agerar när det gäller Villa Sjötorp??

Annons

DEBATT

För några veckor sedan gjorde jag en cykeltur utåt Norrlandet. Jag ville återse det som var ett givet utflyktsmål om somrarna när barnen var små: Villa Sjötorp, det vita smycke till grosshandlarvilla som ligger nära Gävle hamn, omgivet av sitt arboretum. Villan uppfördes 1882 av grosshandlare Axel Bladh, på sin tid en av Gävles rikaste personer.

Åren mellan 1977 och 2007 sköttes villan och parken av föreningen Sjötorps vänner, som höll stället öppet för allmänheten och i hyfsat skick, med tanke på de begränsade medel man hade till sitt förfogande. Men avtalet sades upp, expanderande Gävle hamn kom med krav på rivning och 2011 gjordes en utredning på uppdrag av kommunstyrelsens Mark, miljö- och plandelegation, under ledning av planarkitekt Sten Hammar. En tid var det tänkt att villan skulle rustas och användas som konferensanläggning av Gävle hamn, men så skedde aldrig, då rusten av den icke vinterbonade villan ansågs bli för dyr.

Villan ligger också på gränsen mellan riksintresset för kulturmiljövård och riksintresset Gävle hamn vilket säkert komplicerar frågan.

Tre alternativ utreddes av kommunen: bevarande på plats, flyttning eller rivning. Det beslutades att villan skulle flyttas till annan plats på Norrlandet. Men enigheten om detta var långtifrån total. Länsmuseet förordade ett bevarande på plats, eftersom villan enligt dem är oersättlig och av byggnadsminnesklass.Vem som ska bekosta flytten klarlades inte heller och sedan dess har inget skett, mer än att villan och parken förfallit, så att allt idag är i ett än mer bedrövlig skick än förra gången jag var där, 2008, då det var illa nog.

Med tanke på vad som skett med villan är det märkligt att ytterligare ett alternativ inte fanns med i utredningen, nämligen vanvård tills allt är försent. Det är i praktiken ett inte helt ovanligt förfarande när det gäller byggnader vilkas kulturhistoriska värde ingen vill kännas vid. Ett närliggande exempel är Bernt Nybergs ekonomibyggnader på Skogskyrkogården, som efter år av förhalande och medveten vanvård nu ska rivas.

Det är länge sedan Villa Sjötorp uppmärksammades. De enda som verkar hitta dit idag är Jan ”Övergivna platser” Jörnmarks svans av trendmedvetna ruinromantiker och frågan är om det är de som brutit upp dörrar och källarluckor så att villan idag är mer prisgiven åt väder och vind än någonsin. Vem bryr sig om vårt kulturarv på allvar och vem agerar, det är frågor jag vill ställa.

Vad ska ske med Villa Sjötorp och vems ansvar är det?

Läget är akut, inte minst på grund av det döda lärkträd som lutar i sluttningen strax ovanför. Braschar det över villans silverfärgade tak är sagan all. Är det kanske i själva verket vad de oansvariga ansvariga väntar på, den bekväma lösningen på ett problem man inte längre vill kännas vid?

Camilla Dal

Mer läsning

Annons