Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hisnande läsupplevelse

Han heter Ove, är läkare och en modernt ambitiös familjefar. Han är allmänpraktiserande läkare, han motionerar och han tar aktiv del i döttrarnas fostran och i hemmet. Han är konstant otrogen.

Annons

Det börjar redan när han är student och har förhållande med två sköterskeelever. Den ena blir gravid, han gifter sig med henne och etablerar sig. Efter några år och två barn inleder han ett förhållande med en servitris på ett kurshotell.

Det tar slut när servitrisen hittar en annan man, en ensamstående.

Men Ove fortsätter. Snart engagerar han sig i en skådespelerska och när hon efter en del år blir hans förstadam söker han sig nya sidopartners.

Han älskar dem alla, å så han älskar. Eller – gör han?

Ove är huvudpersonen i norska Trude Marsteins roman Hem till mig. Han är bokens jag-berättare. Läsaren följer honom över trettio års tid till arbetet, i hemmet, på semestrar vid havet eller i fjällen – och när han arrangerar sig för att kunna träffa andra kvinnor än hustrun.

"Hem till mig" är en på sitt sätt lättillgänglig bok, stilistiskt överdådig. Det flyter på just så som Oves liv verkar göra. Men det riktigt märkvärdiga med boken är att läsaren undan för undan ser det glapp som finns i Oves liv och som han själv inte förmår uppfatta.

Det gör läsupplevelsen både hisnande och nästan mer ruggig än en vanlig rysare. Till sist blir varje steg Ove tar nästan plågsamt.

Plågsamt blir det för Ove också när den komplicerade tillvaro som han byggt upp krackelerar och han i medelåldern ska försöka fylla den med mening. Utan att riktigt lyckas och utan att egentligen förstå vad som har hänt.

Ove är en attraktiv man. Kvinnorna säger det till honom. Själv är han en man som älskar. Han älskar sin fru, sina döttrar, och han älskar alla de kvinnor han möter.

Otroheten handlar inte om sex även om driften spelar roll. Snarare om en sorts oro i denne Ove, och en oförmåga att se och ta ansvar för sin roll som vuxen människa. Han tycks liksom flyta fram i ett hav av till intet förpliktande kärlek. Nåja, förpliktelser uppstår ju, så till exempel är livet som otrogen ganska krångligt.

Marstein har inte skrivit en feministisk pamflett om otrogna karlar. Det är här något annat och (ursäkta) större, det handlar om livet och om hur Ove – och vi alla – tar vara på det. Hur vi tar hand om och tar ansvar för det vi har.

Norska Trude Marstein har fått flera litterära priser, bland annat P O Enquists. Den som läser den här romanen förstår varför.

Mer läsning

Annons