Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt om polisen fredas från kritik

KOMMENTAR: Kulturredaktör Kristian Ekenberg om KD:s förslag om att göra Länsmuseets graffitivägg till en "Love-Wall".

Annons

Kristdemokraterna i Gävle verkar ha glömt att sätta på tankeförmågan igen efter semestern. I ett illa tänkt debattinlägg vill de freda polismyndigheten och andra institutioner med makt i samhället från kritiska budskap på den graffitivägg som om somrarna finns utanför Länsmuseet.

Poliskritiskt budskap utanför Länsmuseet. Foto: Marcus Morey-Halldin

De vill ha en, och jag skäms nästan för att citera detta, ”Love-Wall” i stället.

Debattartikeln, signerad av kristdemokraterna Jan Myléus och Lili Andre, föranleds av det spraykrig mellan polisen och graffitimålare som har pågått ett par år på Länsmuseets öppna vägg, som råkar vara vänd mot polishuset.

Läs mer: Bara positiva budskap på graffitiväggen

GD rapporterade i juli om hur poliser har tagit illa vid sig av den målning av en gris med texten ACAB (förkortning av ”all cops are bastards”) som har funnits på graffitiväggen. Klagomål hos museet har polisen inte fått gehör för, med den mycket rimliga invändningen från Länsmuseet om att ”en myndighet ska tåla att bli kritiserad”. Länsmuseet välkomnade dock kränkta poliser att vandra över gräsmattan och spraya över budskapet om det inte passar.

Som journalist och tillhörande en yrkeskår som under senare år har blivit hela offentlighetens spottkopp, förstår jag om enskilda poliser inte tycker att det är så roligt att titta ut från tjänsterummet och bli kallad svin. Men som Länsmuseet konstaterar rör det sig inte om ett angrepp eller hot riktat mot en enskild person.

Gävle fick springa gatlopp i rikspressen på kultur- och debattsidor efter haveriet kring fristadskonstnären. Hoppas detta illa tänkta förslag kvävs i sin linda innan det når utanför Gävles gränser.

Att det är just polisen, spetsen för statens våldsmonopol, som undanber sig offentlig kritik är extra känsligt. Enskilda polismän sliter med dåliga löner, usla arbetssituationer och en illa omtyckt omorganisering, och anser säkert att de inte förtjänar de gamla grisskämten. Men detta handlar inte om de enskilda poliserna, utan om att det är högst olämpligt i en demokrati att politiker går ut och vill förbjuda tämligen harmlös kritik mot våldsmonopolets representanter.

Läs mer: Polisen målade över graffiti

När jag läser KD:s debattartikel, erinrar jag mig en tweet från journalisten Kristina Lindquist – verksam på bland annat Dagens Nyheter – som fladdrade förbi i mitt flöde för någon vecka sedan, i samband med den tragiska olyckan när en polisman miste livet. Hon skrev:”Börjar vi förresten få en amerikansk stämning i Sverige, där man förväntas ’stå upp’ för och liksom ’hedra’ poliskåren?”.

Debattörerna vill att ”endast positiva budskap som lyfter och bygger upp skall tillåtas” på graffiti-/kärleksväggen. Jag önskar nästan att förslaget ska få gehör, ty det skulle vara intressant att se var gränserna dras. Bakom järnridån blev författare och andra intellektuella experter på förtäckt kritik och jag ser framför mig en liknande kreativ blomstring bland Gävles graffitimålare.

Gävle fick springa gatlopp i rikspressen på kultur- och debattsidor efter haveriet kring fristadskonstnären. Hoppas detta illa tänkta förslag kvävs i sin linda innan det når utanför Gävles gränser.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons